Yaz

Läkemedelsinformation

Yaz är ett kombinerat p-piller som innehåller de två hormonerna etinylestradiol och drospirenon. De fungerar på ungefär samma sätt som kroppens egna könshormoner östrogen och gulkroppshormon. Etinylestradiol liknar östrogen. Drospirenon är ett så kallat gestagen, det vill säga ett konstgjort gulkroppshormon.

Så här fungerar p-piller

Kombinerade p-piller skyddar mot graviditet framför allt genom att förhindra ägglossningen. Gestagenet påverkar även slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg får svårare att fästa och utvecklas där. Sekretet i livmoderhalsen blir också tjockare. Det gör det svårt för spermierna att ta sig upp genom livmoderhalsen till livmodern.

P-piller kan även lindra mensvärk.

Hur tar jag läkemedlet?

Yaz finns som tabletter och är receptbelagt.

En tablettkarta innehåller 24 ljusrosa tabletter med hormon och 4 vita tabletter utan hormon, så kallade sockerpiller. Alla tabletter med hormon innehåller lika stor hormondos.

Ta en tablett varje dag tills tablettkartan är slut. Man tar först de ljusrosa tabletterna och därefter de vita. Därefter börjar du på en ny karta. Du kommer då att ta den första tabletten i varje karta på samma veckodag.

Du kan börja behandlingen när som helst under menscykeln om du är säker på att du inte är gravid. Då behöver du använda kondom de första sju dagarna. Om du börjar på mensens första dag har du däremot skydd från och med den första dagen.

För att ha fullt skydd ska du ta tabletterna regelbundet vid ungefär samma tidpunkt varje dag. Det är bra att försöka ta tabletten i samband med någon daglig rutin, till exempel när du borstar tänderna på morgonen. Du har skydd mot att bli gravid även under de dagar du tar sockerpiller.

Under perioden när du tar sockerpiller får du oftast en mensliknande blödning. Ibland har det inte slutat blöda när sockerpillren är slut, men du ska då ändå börja med de ljusrosa tabletterna på en ny tablettkarta.

Mensen kan utebli utan att du är gravid och då fortsätter du att ta tabletterna som vanligt. För säkerhets skull bör du göra ett graviditetstest om blödningen har uteblivit två månader i rad.

Om du glömt eller missat en tablett

Skyddet mot graviditet kan ha minskat om det har gått mer än 36 timmar sedan du tog den senaste hormontabletten, det vill säga mer än 12 timmars försening.

Följ nedanstående generella råd om du har glömt en tablett. Men om du känner dig osäker eller behöver ett mer individuellt råd bör du kontakta barnmorska eller läkare.

 • Under första eller andra veckan på tablettkartan ska du ta en glömd tablett så fort du kommer på det. Nästa tablett tar du vid den vanliga tidpunkten. Det kan innebära att du tar två tabletter på samma dag. Om du har glömt en tablett under första veckan bör du även använda annat skydd, till exempel kondom, under den kommande veckan.
 • Under tredje veckan kan du välja mellan att börja med sockerpillren direkt och därefter med en ny tablettkarta, eller fortsätt ta tabletterna som vanligt men hoppa över sockerpillren när du kommer till dem och börja istället direkt med en ny tablettkarta.
 • Det gör ingenting om du glömmer ett av sockerpillren. Du kan bara kasta bort den glömda tabletten.

Rådgör med barnmorska eller läkare om du har glömt två tabletter på en tablettkarta.

Viktigt

Använd inte kombinerade p-piller om du har haft blodpropp eller har ökad risk för blodpropp, till exempel om en nära släkting har haft blodpropp.

Du ska heller inte använda p-piller om du har eller har haft bröstcancer, underlivscancer, leversjukdom, eller blödningar från underlivet som du inte vet orsaken till. Detsamma gäller om du har migrän med aura eller en sjukdom som påverkar blodets förmåga att levra sig.

Berätta för läkaren om du har en kronisk sjukdom, till exempel diabetes eller epilepsi, innan du börjar med p-piller.

Det osäkert om hormonerna hinner tas upp av kroppen om du kräks eller har diarré. Då kan skyddet mot graviditet minska. Du bör då även använda annat skydd, till exempel kondom, under den kommande veckan. Om du kräks inom 3-4 timmar efter att du har tagit en hormontablett kan du ta en ny tablett från en annan tablettkarta så snart som möjligt, men senast inom 12 timmar från den tid du normalt skulle tagit tabletten.

Avbryt behandlingen och kontakta en läkare eller barnmorska om något av följande inträffar:

 • Du får svår huvudvärk som du inte känner igen, eller du får ofta huvudvärk.
 • Du får plötsliga synförändringar.
 • Du får kraftig klåda på kroppen.
 • Du får en gulaktig färg på huden eller ögonvitorna.
 • Du tror att du kan ha fått en blodpropp, till exempel om benet plötslig svullnar upp och gör ont.
 • Du får plötsligt svårt att andas eller ont i bröstet.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Effekten av kombinerade p-piller kan minska mycket eller utebli helt om du samtidigt använder följande läkemedel:

 • Vissa läkemedel mot tuberkulos, till exempel rifampicin eller rifabutin som finns i bland annat Rimactan och Ansatipin.
 • Vissa läkemedel mot epilepsi som fenobarbital, fenytoin, karbamazepin som finns i till exempel Fenemal, Epanutin och Tegretol.
 • Vissa läkemedel mot hiv-infektion, till exempel ritonavir som finns i bland annat Norvir och efavirenz som finns i bland annat Stocrin.
 • Medel som innehåller johannesört.

Kombinerade p-piller kan också påverka effekten av andra läkemedel, till exempel minska effekten av epilepsimedicinen lamotrigin som finns i bland annat Lamictal.

Biverkningar

En del personer som använder kombinerade p-piller kan till exempel få spända bröst, oregelbundna blödningar, ont i huvudet eller må illa. Vissa kan få ont i magen, svampinfektion i underlivet, minskad sexlust, förändrad vikt eller känna sig nedstämda.

Besvären brukar minska eller försvinna efter några månader.

En del biverkningar beror på östrogenet och en del på gestagenet. Känsligheten för olika gestagener kan skilja från person till person. Därför kan vissa få biverkningar av ett gestagen men inte av en annat. Ibland kan det hjälpa att byta till ett p-piller som innehåller ett annat gestagen eller en mindre mängd östrogen.

Rådgör med barnmorska eller läkare om du fortfarande har biverkningar som är besvärande efter 3-4 månader.

Graviditet och amning

Använd inte p-piller när du är gravid. Sluta ta tabletterna om du blir gravid. I de fall kvinnor har slutat direkt efter att de fått veta att de är gravida, och sedan fullföljt graviditeten, har det inte visat sig finnas någon ökad risk för skador på barnet.

Använd inte p-piller under de första sex veckorna efter att du har fött barn. Det beror på att det då finns en ökad risk för blodpropp. Därefter går det bra att använda p-piller oavsett om du ammar eller inte.

Andra p-piller som innehåller samma hormoner

Det finns andra kombinerade p-piller som innehåller samma verksamma ämnen:

 • Daylette
 • Diza
 • Dizmine 28
 • Dizminelle
 • Estrelen
 • Estron
 • Midiana och Midiana 28
 • Rosal 28
 • Stefaminelle
 • Yasmin och Yasmin 28
 • Yasminelle och Yasminelle 28
 • Zelle
 • Zellmine och Zellmine 28
 • Zellminelle och Zellminelle 28.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden