Xyloproct

Läkemedelsinformation

Xyloproct är ett läkemedel som används för att lindra smärta och klåda vid besvär i ändtarmsöppningen, till exempel hemorrojder. En läkare kan också skriva ut det på recept, till exempel för att lindra smärta vid tarmtömning efter en operation.

Xyloproct innehåller de verksamma ämnena lidokain och hydrokortison.

Xyloproct finns som salva och som stolpiller, så kallade suppositorier. Läkemedlet kan köpas receptfritt.

Så här fungerar läkemedlet

De olika verksamma ämnena fungerar på olika sätt. Lidokain är lokalbedövande och lindrar smärta och klåda genom att blockera nervimpulserna från hud och slemhinnor. Hydrokortison motverkar inflammation och dämpar svullnad och klåda.

Den bedövande effekten av läkemedlet kommer efter några minuter.

Behandlingseffekten är sannolikt bättre med salva jämfört med stolpiller, men föredrar du stolpiller går det också bra.

Hur tar jag läkemedlet?

Salvan petas in i ändtarmsöppningen och stryks i ett tunt lager runt ändtarmsöppningen.

Stolpillret förs in i ändtarmen. Det går lättare att föra in pillret om du först doppar det hastigt i ljummet vatten.

Xyloproct ska förvaras i kylskåp, men kan under högst två månader förvaras i rumstemperatur. Xyloproct stolpiller får inte frysas.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Stryk på salvan i och runt ändtarmsöppningen en eller flera gånger om dagen, men högst 6 gram salva per dygn. Det motsvarar drygt en kvarts tub.

Ta 1 stolpiller morgon och kväll samt vid behov efter du har bajsat. Använd inte mer än 5 stolpiller per dygn.

Om du använder läkemedlet förebyggande för att minska smärta när du tömmer tarmen, ska du använda salvan eller föra in ett stolpiller några minuter innan du går på toaletten.

En vanlig behandlingstid är 10-20 dagar. Använd inte läkemedlet längre tid än 3 veckor. Behandlingen kan upprepas efter ett uppehåll.

Högkostnadsskydd

Läkemedlet ingår inte i högkostnadsskyddet. Det innebär att du betalar hela kostnaden själv. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Viktigt

Om huden runt ändtarmsöppningen blir irriterad eller börjar blöda bör du avbryta behandlingen och kontakta läkare.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

Det är ovanligt med biverkningar av läkemedlet om du följer anvisningarna på förpackningen.

Om läkemedlet orsakar irritation bör behandlingen avbrytas. Om irritationen är kraftig eller inte går över bör du även kontakta läkare.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller något av de verksamma ämnena. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera preparat som innehåller samma verksamma ämne, eftersom dosen kan bli för hög. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Exempel på läkemedel med samma användningsområde som Xyloproct och som innehåller lokalbedövningsmedel och inflammationsdämpande är

  • Doloproct
  • Scheriproct.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden