Xylometazolin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet xylometazolin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Innehåller inte konserveringsmedel

 • Otrinex
 • Otrivin utan konserveringsmedel
 • Otrivin Menthol
 • Teppix
 • Teppzin
 • Xylometazolin ABECE
 • Zymelin
 • Zymelin Mentol.

Innehåller konserveringsmedel

 • Nasoferm
 • Otrivin.

Vad är xylometazolin?

Xylometazolin minskar svullnaden i näsan när du är förkyld och täppt i näsan. Läkemedlet används för att under en kortare tid behandla nästäppa vid förkylning. Det används också vid bihåleinflammation.

Läkemedlet kan köpas receptfritt.

I vilka former finns xylometazolin?

Xylometazolin finns som

 • nässprej

Så här fungerar xylometazolin

När du är förkyld svullnar slemhinnorna i näsan och det bildas mer slem. Slemmet är ibland tunnflytande som vätska och ibland lite tjockare. Du blir snuvig och täppt i näsan.

Det verksamma ämnet i läkemedlet, xylometazolin, drar ihop slemhinnans blodkärl. Då minskar svullnaden. Det gör att nästäppan minskar så att det går lättare att andas. Läkemedlet börjar verka inom några minuter och effekten håller i sig upp till 12 timmar.

Hur använder jag xylometazolin?

Det är bra om du snyter dig innan sprejningen. Om du ger sprejen till barn som inte kan snyta sig rengör du försiktigt barnets näsa.

Innan du använder en ny flaska med nässprej, eller om du inte har använt den på ett tag, håller du flaskan upprätt och sprejar några gånger i luften för att få en jämn dos.

Håll flaskan upprätt när du sprejar i näsan.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

En vanlig dosering för vuxna är 1 sprejning med styrkan 1 milligram per milliliter i varje näsborre, 2-3 gånger om dagen. Doseringen för barn beror på barnets ålder.

Att tänka på när du använder xylometazolin

Använd inte läkemedlet i mer än tio dagar i följd. Använder du läkemedlet under en längre tid ökar risken för att du ska få nästäppa så fort du avbryter behandlingen. Det kan leda till att du hamnar i en ond cirkel och får svårt att sluta. Detta gäller även om du bara tar läkemedlet en gång om dagen, till exempel till natten.

Om du använt läkemedlet i tio dagar kan en tumregel vara att göra ett uppehåll på minst tio dagar innan du använder den igen.

Hos en del personer kan näsans slemhinna bli irriterad av konserveringsmedel. Nässprejer utan konserveringsmedel är skonsammare för näsans slemhinna.

Om du har långvariga besvär med nästäppa bör du kontakta en läkare.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

Det är ovanligt att få biverkningar av läkemedlet.

Graviditet och amning

All erfarenhet visar att du kan använda nässprejer som innehåller xylometazolin när du är gravid och när du ammar.

Rådfråga din barnmorska om du har nästäppa en längre tid under graviditeten.

Andra liknande läkemedel

Det finns andra läkemedel som innehåller xylometazolin eller liknande ämnen, som till exempel oximetazolin. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel med samma effekt eftersom du då kan få oönskade effekter och biverkningar. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Exempel på andra läkemedel som innehåller xylometazolin är Otrivin Comp (innehåller även ipratropium, som motverkar rinnsnuva).

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden