Warfarin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet warfarin används för att förhindra att blodproppar bildas i blodkärlen.

Warfarin finns under olika namn, från olika tillverkare. Här är några exempel:

• Waran
• Warfarin Orion.

Vad är warfarin?

Warfarin tillhör läkemedelsgruppen blodförtunnande medel, som även kallas antikoagulantia.

Du kan få warfarin om du har blodpropp i benen eller lungorna. Du kan få warfarin som förebyggande behandling om du har ökad risk för att få blodproppar. Det kan till exempel vara om du har vissa hjärtsjukdomar som förmaksflimmer eller hjärtklaffsprotes.

I vilka former finns läkemedlet?

Warfarin finns som tabletter i styrkan 2,5 milligram. Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar warfarin

Vitamin K behövs för att blodet ska koagulera, eller levra sig. Warfarin minskar effekten av vitamin K. Då motverkas bildningen av blodproppar i blodkärlen.

Hur tar jag läkemedlet?

Du ska ta läkemedlet regelbundet varje dag när rätt dos är inställd. Det är mycket viktigt att följa doseringsschemat, dels för att undvika proppbildning och dels för att effekten av läkemedlet inte ska bli för kraftig. Blir effekten för kraftig finns det risk för blödningar.

Du kan ta läkemedlet med eller utan mat. Du bör ta hela dosen vid samma tidpunkt varje dag.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

Doseringen varierar från person till person och kan även variera för samma person över tid. Blodets förmåga att levra sig måste därför kontrolleras för att bestämma vilken dos du ska ta. Därför får du lämna ett blodprov som mäter det så kallade PK (INR)-värdet. Du får även gå på kontroller regelbundet under den fortsatta behandlingen för att kontrollera om du har rätt dos eller om den behöver ändras.

Oftast får du ta läkemedlet en gång om dagen, oftast på kvällen. En vanlig dos är två till fyra tabletter men det varierar mycket.

Kontakta i första hand din mottagning om du har glömt att ta en dos warfarin.

Det finns en metod för självtest av PK (INR)-värdet. 

Att tänka på när du använder warfarin

Innan du börjar ta warfarin ska du berätta för läkaren om du har ökad risk för blödningar eller någon leversjukdom.

Berätta alltid att du tar warfarin för alla läkare och tandläkare du har kontakt med.

Kontakta omedelbart din läkare om du får blödningar.

Effekten av warfarin kan minska om du har diarré längre tid än två till tre dagar. Det beror på att upptaget av warfarin i tarmen är försämrat. Effekten av warfarin kan öka om du äter mindre än vanligt, till exempel om du mår illa eller kräks. Kontakta din läkare för att få effekten kontrollerad om du kräks eller har diarré.

Ät allsidigt och regelbundet

Mängden vitamin K i mat kan påverka effekten av warfarin. Vitamin K finns i många grönsaker, men speciellt mycket i exempelvis broccoli, kål och gröna bladgrönsaker. Även vissa oljor är rika på vitamin K, till exempel rapsolja. Vissa kosttillskott och dietpreparat kan innehålla stora mängder vitamin K.

Du behöver inte undvika någon särskild mat när du behandlas med warfarin. Men det är viktigt att inte göra stora förändringar i dina matvanor. Det är bra att äta ungefär samma mängd grönsaker varje dag, i stället för stora mängder vissa dagar och inget alls andra dagar. Prata med din läkare eller sjuksköterska innan du gör stora förändringar i din kost.

Här kan du läsa mer om livsmedel som innehåller vitamin K.

Alkohol kan påverka

Alkohol kan på olika sätt påverka behandlingen med warfarin och effekten kan vara svår att förutse. Läkemedelsdosen måste ändras om du dricker mer eller mindre alkohol än du brukar. Prata med din läkare om du känner dig osäker på vad som gäller. Personer som missbrukar alkohol har ofta för höga eller för låga PK (INR)-värden, vilket ökar risken för proppar eller blödning.

Informationsbricka

Du kan få en informationsbricka och ett kort som visar att du behandlas med warfarin. Brickan kan du ha runt halsen som säkerhet om du skulle råka ut för något som gör att du inte själv kan berätta det. Brickan och kortet får du på den mottagning där du behandlas.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att effekten av warfarin påverkas om du tar något annat läkemedel samtidigt. Till exempel kan risken för blödningar öka. Doseringen av warfarin kan därför behöva ändras om du ska börja eller sluta med något annat läkemedel.

Berätta alltid att du tar warfarin om du ska få något läkemedel på recept. Försäkra dig om att det går bra att ta receptfria läkemedel, naturläkemedel eller växtbaserade läkemedel samtidigt. Du kan fråga läkare eller apotekspersonal.

Exempel på receptfria läkemedel som kan påverka effekten av warfarin är följande:

  • Vissa smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel, så kallade NSAID eller cox-hämmare. Det är till exempel läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra ibuprofen, diklofenak och naproxen.
  • Hostmediciner som innehåller noskapin och hostmedicinen Cocillana-Etyfin kan förstärka effekten av warfarin.

Exempel på växtbaserade läkemedel och naturläkemedel som kan påverka effekten av warfarin är följande:

  • Johannesört.
  • Omega-3 fettsyror, fiskolja.
  • Coenzym Q10.

Rådgör med läkare om du ska vaccinera dig.

Biverkningar

Eftersom läkemedlet påverkar blodets förmåga att levra sig finns en ökad risk för blödningar, till exempel blåmärken, näsblod eller blödning i magen eller tarmen. Detta kan bero på att effekten av läkemedlet blivit för kraftig. Du ska alltid kontakta mottagningen där du behandlas om du får blödningar.

Graviditet och amning

Använd inte läkemedlet när du är gravid. Det verksamma ämnet påverkar fostret och kan orsaka missbildningar.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden