Vesicare

Vesicare är ett läkemedel som används till vuxna för behandling av besvärliga urinträngningar på grund av överaktiv urinblåsa. Vesicare kan användas till barn från två års ålder för behandling av så kallad neurogen detrusoröveraktivitet.

Vesicare tillhör läkemedelsgruppen antikolinergika och det verksamma ämnet är solifenacin. Läkemedlet är receptbelagt.

Vesicare finns som tabletter i styrkorna 5 och 10 milligram och i flytande form i styrkan 1 milligram per milliliter.

Så här fungerar läkemedlet

Urinblåsan fungerar både som en behållare för den urin som bildas och som en pump när blåsan ska tömmas. När urinblåsan är lagom utspänd av urin skickas nervimpulser till hjärnan och du känner dig kissnödig. När du behöver kissa får blåsan signaler att dra ihop sig. Samtidigt slappnar bäckenbottenmusklerna av och slutmuskeln i urinröret öppnas, så att du kissar. Mellan toalettbesöken är det lågt tryck inne i blåsan och slutmuskeln håller tätt. Om trycket i urinblåsan blir för högt, kan inte slutmuskeln hålla emot och då kan du läcka urin.

När du har besvär med urinträngningar behöver du kissa ovanligt ofta. Du kan samtidigt ha problem med att det läcker urin. Detta kallas ibland för att du har en överaktiv blåsa.

Läkemedlet lugnar musklerna i urinblåsan så att trycket i blåsan minskar och du behöver inte kissa lika ofta. Det blir även lättare att hålla sig.

Du kan känna en lindring redan efter ett par dagar, men det tar cirka fyra veckor innan du märker en tydlig förbättring.

Hur tar jag läkemedlet?

Du bör svälja tabletterna hela eftersom de smakar illa.

Vesicare i flytande form

Skaka flaskan minst 20 gånger innan du mäter upp dosen.

Ta inte läkemedlet tillsammans med mat eller annan dryck än vanligt vatten. Drick ett glass vatten efter att du har tagit dosen. Du kan känna bitter smak och domningskänsla i munnen om du av misstag har tagit läkemedlet med mat eller dryck.

Läkemedlet är ljuskänsligt och ska förvaras i sin originalförpackning.

När du har öppnat flaskan första gången är läkemedlet hållbart i 28 dagar. 

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

En vanlig dos är 1 tablett i styrkan 5 milligram eller 5 milliliter flytande Vesicare en gång om dagen. Doseringen kan vid behov ökas till 10 milligram en gång per dag.

Vid kraftigt nedsatt lever- eller njurfunktion är den dagliga dosen 5 milligram.

Dosen till barn anpassas efter barnets vikt. Använd en doseringspruta när du mäter upp dosen. Du kan få doseringshjälpmedel på apoteket.

Om du glömmer en dos ska du ta den så fort du kommer ihåg det. Men om det redan är dags för nästa dos, fortsätt enligt normal dosering. Ta inte dubbla doser för att kompensera de glömda doserna.

Högkostnadsskydd

Ibland ingår läkemedlet i högkostnadsskyddet. Fråga din läkare eller på ett apotek vad som gäller. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 300 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Att tänka på när du använder Vesicare

Läkemedlet ska inte användas om du har vissa sjukdomar. Det gäller om du har svårt att tömma urinblåsan när du kissar, så kallad urinretention. Det gäller också om du har den typ av grön starr som kallas trångvinkelglaukom, eller om du har myasthenia gravis, som är en typ av svår muskelsvaghet. Du ska inte heller ta läkemedlet om du har kraftigt nedsatt lever- eller njurfunktion eller så kallad toxisk megakolon, en sjukdom då tjocktarmen är förstorad och du har svårt att tömma tarmen.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

Om biverkningarna blir besvärliga bör du kontakta läkare. Dosen kan behöva ändras eller du kan behöva pröva ett annat läkemedel.

En del personer som använder läkemedel kan till exempel få dimsyn. Andra kan också ibland få mag- och tarmproblem som förstoppning, illamående, matsmältningsproblem eller ont i magen.

Läkemedlet kan göra att du blir torr i munnen. Då ökar risken för hål i tänderna. Därför är det extra viktigt att du borstar tänderna noga och använder fluortandkräm. Läs mer om muntorrhet.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om läkemedlet vid graviditet.

Du bör undvika läkemedlet vid amning. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller solifenacin. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämne, eftersom du då kan få i dig för mycket. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden