Varför blir mina myggbett så stora?

Fråga

Jag får ofta många myggbett och precis efter att jag blivit biten är de ganska normala. Men efter någon dag eller två, så svullnar de och blir stora och hårda, och ofta blir det som ett blåmärke runtomkring. De kliar dessutom något vansinnigt. Vad kan jag göra? 

Svar

När myggan sticker oss för att suga blod, sprutar den samtidigt in sin saliv under skinnet. Saliven innehåller ämnen som gör ont och svider. Det blir rött och svullet och det börjar klia efter en stund. Klådan beror på äggviteämnen som finns i myggans saliv och på att histamin utsöndras från våra egna celler som finns i området av myggbettet.

Vissa får nästan inga besvär av myggstick, medan andra är väldigt känsliga. Om du reagerar kraftigt med stora bulor och besvärlig klåda i flera dagar efter sticken kan du prova att ta medicin, så kallat antihistamin. Det finns receptfritt på apoteket. Exempel är Zyrlex eller Clarityn.

Möjligen kan du också vara hjälpt av svag kortisonkräm från apoteket.

Att det blir ett litet blåmärke omkring beror på att de röda blodkropparna går sönder och själva blodfärgämnet går ut i vävnaden.

Här kan du läsa mer om hur du kan lindra myggbett och skydda dig mot att bli stucken.

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden