Uppåtpekande fot hos nyfödda

Om barnets fot och tår pekar uppåt efter födseln kan det bero en felställning i skelettet, till exempel att skelettet har växt fel, eller på att barnet låg på ett sätt i magen så att det blev ett tryck på skelettet.

Hälfot

Hälfot är en ganska vanlig medfödd felställning som syns tydligt direkt efter födseln. Den ena eller båda fötterna ligger vinklad upp mot underbenet, och när foten tänjs går den bara att få ner till rät vinkel

Felställningen beror på att barnet legat med foten på det här sättet i livmodern. Hälfot är inte ärftligt. Det är vanligare hos flickor än pojkar.

Den enda behandling som behövs är försiktig tänjning av foten, vilket man kan göra på barnet själv hemma. Inom två till fyra månader är fotens läge och rörlighet bra, och man får inga besvär på lång sikt.

Vertikal talus

Vertikal talus är en mycket ovanlig medfödd felställning av språngbenet i foten. Foten är då i något slags vinkel. Om läkaren misstänker att det är en felställning ställs diagnosen med hjälp av en röntgenundersökning.

Behandlingen är gips i sex veckor, med omgipsning en gång i veckan. Efter gipsbehandlingen förlängs hälsenan när barnet är sövt under narkos. Därefter tänjs felställningen ut och läget fixeras med ett stift. Efter operationen gipsas foten och efter tre veckor får barnet ett specialbandage. Om barnet får behandling brukar det inte bli några besvär på lång sikt.

Läs mer: Skelettet

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden