Undersök fläckar på huden

13-17 maj är det dags för årets Euromelanoma-vecka. Det är en europeisk satsning för att fler som har hudcancer ska få diagnos och behandling så tidigt som möjligt.

Under Euromelanomaveckan 13-17 maj har du möjlighet att i vissa regioner boka en hudkontroll utan remiss. Du kan boka din tid redan nu. Mer information om vilka mottagningar som är med hittar du på Euromelanomas hemsida. Där kan du också läsa mer om hudcancer, hur undersökningen går till och om hur du bokar tid.

Åsa Ingvar är hudläkare på Skånes Universitetssjukhus och koordinator för Euromelanomaveckan. Vi ställde några frågor till henne.

Varför är det viktigt att undersöka sig?

Till skillnad från många andra cancertyper kan du upptäcka hudcancer själv och det går dessutom att upptäcka i ett tidigt stadium. Det innebär att det blir enkelt att behandla och därmed bota.

När man upptäcker hudcancer tidigt går det ganska enkelt att operera bort den och risken för att den har hunnit sprida sig i kroppen är mycket mindre.

Dessutom är det viktigt att lära känna sin kropp och de märken som finns på den. Då blir det lätt att upptäcka om du får ett nytt märke eller om ett märke blir större eller ändrar färg.

Hur gör jag om jag inte får en tid nu under Euromelanomaveckan?

Om du upptäcker en hudförändring som är misstänkt ska du försöka få den bedömd av läkare så fort som möjligt. Du kan alltid boka en tid till din vårdcentral för bedömning. På 1177.se kan du hitta en vårdcentral nära dig, du kan också boka en tid till många vårdcentraler via 1177:s e-tjänster.

Kan du ge tre råd för att förebygga/undvika att få hudcancer?

  1. Var förnuftig i solen! Du kan njuta av att vara utomhus men tänkt efter lite extra varje gång du vet att du ska vistas lite längre i solen. Skydda dig med kläder, sök dig lite oftare till skuggan och smörj dig med solkräm på de hudytor som du inte vill eller kan skydda med kläder.

    Detta gäller speciellt mitt på dagen när solen är som starkast och då du är utomlands där solen är starkare än i Sverige. Titta gärna på strålsäkerhetsmyndighetens app Min Soltid för att få råd kring hur du kan exponera dig i solen under dagen. 

  2. När du känner att du vill skydda dina barn – skydda också dig själv!
  3. Unna dig en snygg, bredbrättad hatt och ett par snygga solglasögon till sommaren!

Läs mer:

Läs mer om symtom och hur du kan upptäcka hudcancer

Läs mer om hur du skyddar barn från solen solråd för barn

Läs mer om Euromelanoma och hudcancer på www.euromelanoma.org/sweden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden