Trötthet

Sammanfattning

Den vanligaste orsaken till trötthet är för lite sömn eller att sömnen har varit dålig. Stress, depression eller oro är vanliga orsaker till problem med sömnen. Tröttheten kan också bero på sjukdom. Därför är det viktigt att söka vård om du känt dig trött i mer än ett par veckor.

Alkohol, nikotin, koffein och vissa läkemedel kan störa sömnen så att du känner dig trött på dagarna. Det finns även olika sjukdomar som kan göra att du känner dig trött, men då brukar du också ha andra symtom samtidigt.

Om du är så trött att du har svårt att hålla dig vaken under dagen kan det bero på att du snarkar och har korta andningsuppehåll när du sover, så kallad sömnapné.

Ibland kan tröttheten bero på att du har brist på något ämne i kroppen, till exempel järn.

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du är så trött att du inte klarar av din vardag eller om tröttheten håller i sig ett par veckor. Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Du har också möjlighet att få en fast läkarkontakt på vårdcentralen. Det innebär att du får komma till samma läkare vid varje besök.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Behandling

Du kan känna dig piggare genom att

  • motionera regelbundet, men inte innan du ska gå och lägga dig
  • vistas mycket utomhus
  • äta hälsosamt och på regelbundna tider
  • sova tillräckligt och regelbundet.

Beroende på vad som orsakar tröttheten kan du behöva behandling. Det kan handla om att få hjälp att ändra livsstil, byta läkemedel eller behandla bristtillstånd eller sjukdomar.

Senast uppdaterad:
2016-01-07
Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

 

Copyright 1177.se