Tolterodin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet tolterodin används för behandling av besvärliga urinträngningar med eller utan samtidigt urinläckage, inkontinens.

Tolterodin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Här är några exempel:

  • Detrusitol och Detrusitol SR
  • Tolterodin Actavis
  • Tolterodine Accord
  • Tolterodine Sandoz
  • Tolteridine Teva
  • Tolterodin STADA.

Vad är tolterodin?

Tolterodin är ett läkemedel som används för behandling av täta urinträngningar med eller utan samtidigt urinläckage, inkontinens.

Läkemedlet finns som tabletter och depåkapslar i styrkorna 1, 2 och 4 milligram.

Tolterodin tillhör en läkemedelsgrupp som kallas antikolinergika. Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar läkemedlet

Urinblåsan fungerar både som en behållare för den urin som bildas och som en pump när blåsan ska tömmas. När urinblåsan är lagom utspänd av urin skickas nervimpulser till hjärnan och du känner dig kissnödig. När du har uppsökt ett lämpligt ställe för att kissa får blåsan signaler att dra ihop sig. Samtidigt slappnar bäckenbottenmusklerna av och slutmuskeln i urinröret öppnas, så att du kissar. Mellan toalettbesöken är det lågt tryck inne i blåsan och då håller slutmuskeln tätt. Om trycket i urinblåsan blir för högt, kan inte slutmuskeln hålla emot och då kan du läcka urin.

När du har besvär med urinträngningar behöver du kissa ovanligt ofta. Du kan samtidigt ha problem med att det läcker urin. Detta kallas ibland för att du har en överaktiv blåsa. Läkemedlet lugnar musklerna i urinblåsan så att trycket i blåsan minskar och du behöver inte kissa lika ofta. Det blir även lättare att hålla sig.

Du kan känna en lindring redan efter ett par dagar, men det tar ungefär fyra veckor innan du märker en tydlig förbättring.

Hur tar jag tolterodin?

Svälj tabletterna hela med lite vatten.

Svälj depåkapslarna hela. De är utformade så att det verksamma ämnet ska komma ut i kroppen långsamt. På så sätt blir effekten jämn och långvarig med så få biverkningar som möjligt. Därför ska de inte dela, krossa eller tuggas.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

Du kan få börja med att ta 1 tablett på 2 milligram 2 gånger dagligen. Om du får besvärliga biverkningar kan dosen sänkas till 1 tablett på 1 milligram 2 gånger om dagen. När det gäller depåkapslarna kan du får börja med 1 depåkapsel på 4 milligram 1 gång dagligen och om biverkningarna blir besvärande, kan dosen sänkas till 1 kapsel på 2 milligram 1 gång om dagen.

När du tillsammans med läkaren har hittat rätt dos tas läkemedlet regelbundet.

Glömd dos

Om du brukar ta läkemedlet på morgonen men glömmer att ta den går det bra att ta den senare på dagen. Om du har glömt att ta läkemedlet en dag tar du nästa dos som vanligt dagen därpå. Kompensera inte för en glömd dos genom att ta dubbel dos nästa dag.

Att tänka på när du använder tolterodin

Kontakta omedelbart en läkare eller uppsök en akutmottagning om du får akuta tecken på överkänslighet, framför allt om du får uppsvällt ansikte, tunga och svalg, sväljningssvårigheter, nässelutslag eller svårigheter att andas.

Rådgör med läkare om du har svårt att tömma blåsan, till exempel vid prostataförstoring eller om du har täta trängningar även på natten.

Ta inte läkemedlet om du har den typen av grön starr som kallas trångvinkelglaukom eller om du har allvarlig ulcerös kolit eller myasthenia gravis som är en typ av svår muskelsvaghet. Det samma gäller vid så kallad toxisk megakolon, som är en sjukdom då tjocktarmen är förstorad och du har svårt att tömma tarmen.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

Om du får besvärliga biverkningar bör du kontakta läkare. Dosen kan behöva ändras eller så kan du behöva pröva ett annat läkemedel. 

En del personer som använder läkemedlet kan till exempel få yrsel, huvudvärk och torra irriterade ögon. Några kan få matsmältningsproblem, förstoppning och ont i magen. En del känner sig dåsiga och sömniga av läkemedlet. Några kan få problem med synen genom att ögats lins får svårt att ställa om från närseende till seende på långt håll.

Läkemedlet kan göra att du blir torr i munnen. Då ökar risken för hål i tänderna. Därför är det extra viktigt att du borstar tänderna noga och använder fluortandkräm. Läs mer om muntorrhet.

Graviditet och amning

Använd inte tolterodin när du är gravid. Det finns i dag inte tillräckliga kunskaper om, och i så fall hur, läkemedlet påverkar fostret.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden