Terracortril med polymyxin B

Läkemedelsinformation

Terracortril med polymyxin B är ett läkemedel som kan användas i både ögonen och öronen. Det dämpar inflammation och motverkar bakterieinfektion.

I öronen används läkemedlet i yttre hörselgången, till exempel mot eksem som kan vara infekterat av bakterier.

I ögonen används läkemedlet mot inflammationer, till exempel allergi, då det samtidigt kan finnas en bakterieinfektion.

Läkemedlet innehåller tre verksamma ämnen. Oxitetracyklin och polymyxin B är antibiotika. Hydrokortison tillhör läkemedelsgruppen glukokortikoider, i dagligt tal kallat kortison.

Recept och högkostnadsskydd

Terracortril med polymyxin B kan användas både i ögonen och i öronen och finns som droppar och salva. Både dropparna och salvan är förpackade i en tub. Läkemedlet är receptbelagt.

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 300 kronor. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

När du har inflammation i yttre hörselgången får du ofta klåda. Det kan också vätska sig i hörselgången, som även kan vara svullen och det kan göra ont.

Inflammation i ögonlocken kan till exempel vara eksem kring ögonfransarna som gör att huden blir röd och fjällar. Om du har en inflammation i ögat, till exempel på grund av allergi, får du oftast kraftig klåda och ögonen kan kännas irriterade och trötta. När du redan har en inflammation kan bakterier lättare angripa och orsaka en infektion.

De verksamma ämnena oxitetracyklin och polymyxin B hämmar bakteriernas tillväxt. Hydrokortison motverkar allergi och symtom på inflammation som rodnad, svullnad, klåda och ömhet.

Hur tar jag läkemedlet?

Tvätta händerna både före och efter användning av läkemedlet.

Skaka tuben med dropparna före användning. Då blandas innehållet ordenligt så att du får rätt mängd av de verksamma ämnena.

När du ska använda läkemedlet i öronen trycker du ut dropparna eller salvan i yttre hörselgången.

När du ska använda läkemedlet i ögonen drar du försiktigt ner det nedre ögonlocket. Salvan trycker du försiktigt ut mellan nedre ögonlocket och ögat. Dropparna droppar du på mitten innanför det nedre ögonlocket. När du behandlar ögonen ska du undvika att röra vid ögat eller ögonfransarna med tubspetsen för att förhindra att bakterier kommer in i tuben.

Läkemedlet är hållbar i en månad efter att du öppnat tuben.

Läkemedlet ska förvaras i skydd mot kyla.

Dosering 

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Dosering i ögonen

En vanlig dosering för dropparna är 1-2 droppar 3 gånger om dagen. Om man använder andra ögondroppar samtidigt bör man ta de olika dropparna med minst fem minuters mellanrum. Det är för att den första dosen inte ska sköljas bort, eftersom utrymmet innanför ögonlocket är begränsat.

För salvan är en vanlig dosering en salvsträng om 1-1,5 centimeter 2-3 gånger om dagen.

Dosering i öronen

En vanlig dosering för dropparna är 2-4 droppar 3 gånger om dagen.

För salvan är det vanligt med en salvsträng om 1-1,5 centimeter 3-4 gånger om dagen.

Viktigt

Läkemedlet ska inte användas om en svamp- eller virusinfektion misstänks i ögat eller örat. Du ska inte heller använda läkemedlet om du har en varig ögoninfektion.

Undvik längre tids behandling än vad läkaren ordinerat.

Läkemedlet kan orsaka gula fläckar på textilier.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet i ögonen kan få biverkningar som till exempel sveda.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om hur säkert läkemedlet är under graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden