Tavegyl

Läkemedelsinformation

Tavegyl är ett läkemedel mot olika allergiska tillstånd, som till exempel nässelutslag, allergisk snuva och Quincke’s ödem som är en svullnad som kan komma snabbt och kan ibland bero på allergi. Quincke´s ödem uppträder oftast i ansiktet, på tungan, på läpparna, i munbotten eller i svalget och luftstrupen. Läkemedlet har en klådstillande effekt och används vid till exempel kliande hudutslag och insektsbett.

Läkemedlet tillhör läkemedelsgruppen antihistaminer och det verksamma ämnet är klemastin.

Recept och högkostnadsskydd

Tavegyl finns som tabletter. Tavegyl finns även som så kallad injektionsvätska, som man kan få som en spruta. Läkemedlet är receptbelagt.

Ibland ingår läkemedlet i högkostnadsskyddet. Fråga din läkare eller på ett apotek vad som gäller. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 300 kronor. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

När du kommer i kontakt med något som du är allergisk mot frisläpps bland annat ämnet histamin i kroppen. Histamin kan orsaka besvär som till exempel rinnande och kliande ögon, nästäppa, rinnsnuva, klåda och nässelutslag. Det verksamma ämnet i läkemedlet blockerar effekterna av histamin. Då lindras besvären.

Hur tar jag läkemedlet?

För att det verksamma ämnet ska tas upp bättre av kroppen är det bra att ta läkemedlet före en måltid.

Behandlingen behöver ofta pågå så länge du har besvär.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dos för vuxna och barn över 12 år är 1 tablett morgon och kväll.

För barn mellan 6 och 12 år är en vanlig dos ½-1 tablett morgon och kväll.

Viktigt

Om du har prostataförstoring, blåshalshinder, hinder i nedre magmunnen eller tolvfingertarmen eller muskelsjukdomen myastenia gravis ska du rådgöra med läkare innan du använder läkemedlet.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Drick inte alkohol när du behandlas med Tavegyl, eftersom alkohol förstärker effekten av läkemedlet och ökar risken för biverkningar.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet kan till exempel bli trötta och dåsiga. Oftast minskar dessa besvär när du har använt läkemedlet i några dagar.

Vid långtidsbehandling kan läkemedlet göra att tårflödet minskar något, vilket kan ge problem för personer som använder kontaktlinser. En del personer kan också bli torra i munnen av läkemedlet. Då ökar risken för hål i tänderna. Därför är det viktigt att sköta sina tänder extra noga under behandlingen. Till exempel är det bra att borsta tänderna med fluortandkräm och använda tandtråd.

Graviditet och amning 

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om läkemedlet vid graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken och det är inte klarlagt om det kan påverka barnet.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden