Tandvärk

Sammanfattning

Den vanligaste orsaken till tandvärk är att tandnerven blivit inflammerad eller infekterad på grund av till exempel hål i tänderna, djupa lagningar, blottade tandhalsar eller sprickor i tänderna. Men tandvärk kan också bero på exempelvis infektion i tandbenet i anslutning till tandroten, tandgnissling, tandköttsinflammation eller tandlossning.

En del sjukdomar, som till exempel bihåleinflammation och käkledsinflammation, kan ge värk i ansiktet som kan missuppfattas som tandvärk.

Tandvärk kan vara plågsamt, men vanligtvis blir du av med smärtan efter behandling.

Behandling

Bästa sättet att undvika tandvärk är att borsta tänderna noggrant med fluortandkräm, äta på regelbundna tider och låta kontrollera sina tänder med jämna mellanrum på en tandklinik.

Om du får ont i tänderna kan receptfria värktabletter hjälpa, men du ska vända dig till en tandläkare för att få den behandling som behövs. De vanligaste sätten att behandla tandvärk är rotfyllning och tandutdragning. Ofta får du besöka tandläkaren flera gånger innan du blir färdigbehandlad.

Någon enstaka gång kan du behöva antibiotika om du har en tandinfektion.

När ska jag söka vård?

Du ska kontakta en tandläkare om du har

 • långvarig eller ihållande värk eller ilningar i tänderna
 • en tand som är öm
 • svullet tandkött
 • skadat tanden.

Om du är svullen under tungan ska du söka vård direkt hos en tandläkare.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Vad beror tandvärken på?

Tandvärk talar om när en eller flera tänder har skadats av någon anledning. Det ger en signal om att något är fel och att en tandläkare bör undersöka tänderna. Tandvärk beror för det mesta på att tandnerven har blivit inflammerad eller infekterad. Men det finns även andra orsaker till att du får tandvärk.

Tandvärk där tandnerven är inflammerad eller infekterad kan bero på

 • hål i tänderna, så kallad karies
 • djupa lagningar
 • blottade tandhalsar
 • tandskador
 • tappade eller trasiga fyllningar
 • tandsprickor
 • tandslitage.

Andra orsaker till tandvärk kan vara

 • tandgnissling och tandpressning
 • tandköttsinfektion när en tand växer upp och bryter igenom tandköttet
 • värk efter tandutdragning
 • tandlossning
 • en protes som skaver
 • infektion under en rotfylld tand.

Hål i tänderna

Ett hål i en tand, ett så kallat kariesangrepp, som nått nästan eller helt in till tandnerven kan orsaka tandvärk. Då har bakterierna som orsakar karies även inflammerat tandnerven. Först börjar det ofta isa i tanden. Sedan får du en mer intensiv och ihållande smärta. Smärtan karaktäriseras av en stark huggande intensiv smärta.

Om tanden inte behandlas sprids inflammationen genom tandens rotkanalsystem ut till omgivande benvävnad. Smärtan ändrar då karaktär till mer dov molande smärta och tanden är ofta öm.

Området runt käkarna kan svullna upp. Då har tandnerv och käkben blivit infekterade och var har bildats vid den sjuka tanden.

Djupa lagningar

Lagningar som går djupt ner i tanden nära tandnerven kan orsaka tandvärk. En tand som har en fyllning skyddar ibland tandnerven sämre än en frisk tand. Både den försämrade isoleringen och själva borrningen kan orsaka ilningar eller tandvärk. Har man djupa lagningar kan tandnerven också påverkas genom läckage i kanten på fyllningen.

Alternativet till en djup lagning är att göra en rotfyllning med en gång. Men det är ofta onödigt och kan ge andra problem. Därför brukar tandläkaren göra en vanlig lagning, även om den blir djup.

Blottade tandhalsar

Den hårda tandemaljen ger tandnerven ett bra skydd, men emaljen slutar vid tandköttskanten. Om tandköttet av olika anledningar drar sig tillbaka kan tandens rotyta bli synlig. Rotytan är porös och skyddar inte tandnerven lika bra som tandemaljen. Därför kan det uppstå ilningar eller isningar när du äter varm eller kall mat. Även luften som strömmar in i munnen när du andas in kan orsaka ilningar.

Tandskador

En tandskada som du fått på grund av olycksfall eller när du bitit sönder en tand kan ge tandvärk. Om delar av en tand har gått av blottläggs tandbenet och ibland hela tandnerven. Det gör tanden känslig för varmt och kallt och kan även leda till värk. Slag mot tänderna gör dem också ömma.

Tappade eller trasiga fyllningar

Fyllningen i en lagad tand är bland annat till för att isolera tandnerven från kyla och värme. Om fyllningen lossnar eller sitter löst kan tanden isa, värka och bli öm när du rör den.

Tandsprickor

Små tandsprickor gör att det kan ila i tanden. Djupare sprickor kan ge värk och ömhet. Det beror på att tandnerven blir inflammerad.

Gnissla eller pressa tänder

Käkmusklerna arbetar hårt på en person som gnisslar eller pressar tänder mycket. Du kan få “träningsvärk” i käken som kan uppfattas som tandvärk. Om du har gnisslat tänder en natt kan du vakna med huvudvärk. Tänderna kan kännas ömma.

Om du gnisslar tänder väldigt hårt och mycket finns det en risk att du sliter ner tänderna så mycket att tandnerven inte får tillräckligt skydd. Det kan leda till tandvärk.

Tandköttsinfektion när en ny tand bryter fram

När en tand bryter igenom tandköttet kan det bli infekterat, eftersom det är svårt att hålla rent under den tid som tanden håller på att växa upp. Det är vanligt när visdomständerna kommer fram, men kan även hända när barn får sina permanenta tänder.

Värk efter tandutdragning

För det mesta gör det ont när du har dragit ut en tand. Smärtan går ofta över på fyra till fem dagar, men ibland blir hålet efter tanden infekterat. Då kan du få både svår värk och feber.

Tandlossning

Tandlossning brukar inte orsaka tandvärk, men om det börjar värka beror det på att tandköttet och fästet runt tanden blivit infekterat. Tandköttet svullnar upp och blir rött. Det kan göra mycket ont. Utan behandling kan det uppstå större svullnader och varansamlingar. Tänderna kan bli ömma och rörliga.

En protes som skaver

När det har gått några år blir tandproteser ofta för stora mot underlaget. Protesen kan börja skava mot tandköttet och du får sår som gör ont.

Infektion under en tand som inte är rotfylld

Om du inte går till tandläkaren och behandlar den tand som blivit inflammerad i tandnerven så sprider sig inflammationen till vävnaden utanför rotspetsen. Detta kan ge upphov till en varhärd som ger symtom i form av dov, molande värk samt även svullnad i käkarna.

Behandlingen går ut på att rensa och rotfylla tanden. Ibland kan du behöva antibiotika och tandläkaren kan även sticka hål på svullnaden inne vid tanden i käken för att tömma varet.

Infektion under en rotfylld tand

Ibland händer det att rotfyllningar blir otäta och att det kommer in bakterier i pulpan. Bakterierna kan då spridas ut genom rotspetsen och käkbenet utanför rotspetsen kan bli inflammerat och ibland infekterat. Du kan få ont, bli öm och svullna upp.

Sällan farligt men plågsamt

Själva tandvärken är sällan farlig, men den kan vara mycket plågsam. Långvarig och stark värk kan ibland ge personlighetsförändringar. Den som har mycket ont kan bli retlig, frustrerad och aggressiv. Ibland kan du bli orkeslös, överkänslig och nästan apatisk. Du bör söka behandling för tandvärk så snart som möjligt, eftersom värk som pågått länge är svårare att behandla.

Någon gång kan antibiotika behövas

Tandinfektioner behöver i allmänhet inte behandlas med antibiotika. Men någon enstaka gång kan de vara farliga om de inte behandlas med antibiotika i tid. Svullnader under tungan kan i sällsynta fall leda till infektioner som sprider sig till området kring hjärtat. Därför ska personer som har nedsatt immunförsvar, problem med hjärtklaffar eller har gått igenom strålterapi mot käkarna vara extra försiktiga när de har tandinfektioner.

Under antibiotikabehandlingen måste orsaken till infektionen behandlas av tandläkaren.

Sjukdomar som kan feltolkas som tandvärk

Det finns sjukdomar som kan orsaka värk i ansiktet och som felaktigt kan uppfattas som tandvärk:

 • Bihåleinflammation kan ibland felaktigt tolkas som tandvärk. En bihåleinflammation är för det mesta dubbelsidig, det vill säga att du har ont på båda sidorna om näsan. Då handlar det sällan om tandvärk. Men om det bara värker på ena sidan så kan det vara en tandinfektion från en tandrot som har orsakat bihåleinflammationen.
 • Käkledsinflammation, det vill säga en inflammation inne i käkledskapseln precis framför örat, kan feltolkas som tandvärk. Du kan få en sådan inflammation av extrem tandgnissling eller slag mot underkäken.
 • Nervsmärtor i ansiktet, som för det mesta uppstår strax under ögat, kan felaktigt tas för tandvärk. Ett exempel är nervsjukdomen trigeminusneuralgi.
 • Kärlkramp kan orsaka smärtor i exempelvis underkäken. Orsaken till kärlkramp är att blodkärlen runt hjärtat blir förkalkade och släpper igenom mindre blod än normalt. Då uppstår syrebrist i hjärtmuskeln. På grund av syrebristen får du sedan ont i hjärtat. Ibland strålar smärtan upp mot underkäken och/eller överkäken, vilket felaktigt kan tolkas som tandvärk.

Diagnos och vård

Du bör söka hjälp för din tandvärk

 • om du har ihållande tandvärk
 • om du har ilningar som är kvar en stund efter det att du har ätit eller druckit något kallt eller varmt
 • om en tand är öm när du tuggar
 • efter alla typer av tandskador och tandolycksfall
 • om du är svullen; om du har svullnader under tungan måste du uppsöka en tandläkare omedelbart.

Om du får tandvärk uppsöker du i första hand din vanliga tandläkare, även om tandvärken går över efter ett tag. Det är mycket vanligt att tandvärken kommer tillbaka. Om du inte redan har kontakt med någon tandläkare så kan du kontakta jourhavande tandläkare, till exempel genom att ringa 1177.

Ofta krävs flera behandlingar

Tandläkaren undersöker det område i munnen som värken och smärtan strålar ut ifrån och tar röntgenbilder för att kunna se mellan tänderna och under rötterna. För det mesta kan tandläkaren ställa en diagnos som leder till en behandling som gör att smärtan går över. Efter ett akutbesök krävs oftast ytterligare behandlingar för att du ska bli färdigbehandlad.

Hur förebygger jag tandvärk?

Det bästa sättet att lindra akut tandvärk innan du får behandling är att ta värktabletter.

Det bästa sättet att undvika att tandvärk uppkommer överhuvudtaget är att borsta tänderna regelbundet med fluortandkräm. Borsta tänderna med små vibrerande rörelser och använd en mjuk tandborste och fluortandkräm. Du bör borsta tänderna morgon och kväll, även rengöra mellan tänderna. Använd tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborstar.

Regelbundna måltider med få mellanmål och god munhygien förebygger också hål i tänderna. Tänderna måste hinna reparera bakterieangrepp mellan måltiderna.

Om du går till tandläkare med jämna mellanrum kan eventuella hål upptäckas innan de hinner bli så stora att de leder till tandvärk.

Om du har hål i tänderna ofta bör du använda sig av något medel som förebygger karies. Tandläkaren eller tandhygienisten kan hjälpa till med att lägga upp ett personligt tandvårdsprogram. Exempel på medel som motverkar hål i tänderna är xylitol- eller fluortuggummin, fluorsugtabletter och fluorsköljningsmedel. Be gärna en tandläkare om råd eller fråga på ett apoteket.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden