Sulfasalazin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet sulfasalazin används vid inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Läkemedlet används även vid inflammatoriska ledsjukdomar.

Sulfasalazin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Här är några exempel:

  • Salazopyrin
  • Salazopyrin EN, enterotabletter
  • Sulfasalazin Medac.

Vad är sulfasalazin?

Sulfasalazin används vid inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös kolit och Crohns sjukdom, hudsjukdomen pyoderma gangraenosum och inflammatoriska ledsjukdomar.

I vilka former finns sulfasalazin?

Läkemedel som innehåller sulfasalazin finns som enterotabletter och vanliga tabletter.

Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar sulfasalazin

Läkemedlet är inflammationshämmande.

Vid ulcerös kolit och Crohns sjukdom minskar sulfasalazin inflammationen i tarmens slemhinna och hämmar även tillväxten av tarmbakterier. Då minskar de diarréer som sjukdomen orsakar.

Vid ledgångsreumatism och andra reumatiska ledsjukdomar blir lederna inflammerade. De blir ömma, svullna och stela. Läkemedlet bromsar sjukdomsförloppet genom att minska inflammationen. Då blir problem med smärta, stelhet och svullnad mindre. Från att du börjar ta läkemedlet kan det ta upp till tre månader innan du märker att du blir bättre i dina leder.

Hur tar jag sulfasalazin?

Svälj enterotabletterna hela med vatten. Tabletterna är täckta med ett hölje som gör att de inte löser upp sig förrän i tarmen. Det kan vara en fördel om du mår illa av de vanliga tabletterna.

För att minska risken för att du ska må illa av de vanliga tabletterna är det bra att ta dem tillsammans med mat.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

Dosen är olika beroende på vilken sjukdom du har och hur svår den är.

När du ska börja med läkemedlet kan du få trappa upp behandlingen under någon eller några veckor för att minska risken för biverkningar.

Det är bra att försöka fördela doserna så jämnt som möjligt under dygnet.

Om du har glömt att ta en dos

Om du har glömt en dos, ta den så snart du kommer ihåg det. Ta nästa tablett på rätt tid och fortsätt sedan som vanligt. Ta inte dubbel dos istället.

Inflammatoriska tarmsjukdomar

Vid inflammatorisk tarmsjukdom i lugnt skede är en vanlig dos 2 tabletter eller enterotabletter 2-3 gånger om dagen. Under perioder när sjukdomen förvärras kan läkaren höja dosen.

När det gäller barn beror dosen på hur mycket barnet väger.

Ledgångsreumatism

Vid behandling av ledgångsreumatism är en vanlig dos 2 tabletter eller enterotabletter 2 gånger om dagen. I vissa fall kan du behöva ta upp till 6 tabletter per dag.

Att tänka på när du tar sulfasalazin

Använd inte läkemedlet om du är överkänslig mot sulfa eller acetylsalicylsyra. Använd inte läkemedlet om du har akut intermittent porfyri, en enzymbrist som leder till ökade mängder blodfärgämnen. 

I ovanliga fall kan antalet vita blodkroppar minska, och leda till att du får en ökad risk för infektioner. Kontakta därför alltid din läkare om du få hög feber eller andra symtom på infektion, när du börjar ta läkemedlet. Risken för en minskning av antalet vita blodkroppar är störst under de första månaderna som du tar läkemedlet.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet kan få magbesvär som till exempel ont i magen, illamående eller diarré. För att minska risken för magbesvär är det bra att ta tabletterna tillsammans med mat.

Vissa kan få ont i huvudet, klåda, hudutslag, feber eller aptitlöshet.

Spermieproduktionen kan minska vilket kan påverka din möjlighet att få till en graviditet. Spermieproduktionen blir som vanligt när du slutar med läkemedlet. Prata med din läkare om du vill sluta med läkemedlet.

En del som tar läkemedlet kan få en ökning av sina levervärden, men det är övergående. Blodkropparna kan påverkas, exempelvis kan antalet vita blodkroppar minska.
Under behandlingen får du regelbundet lämna blodprov för att kontrollera blodkroppar, levern och njurarna.

Det är sällsynt, men ibland kan det verksamma ämnet i läkemedlet gulfärga hud och kroppsvätskor som till exempel saliv, tårvätska och urin. Det är ofarligt, men om du använder kontaktlinser kan det vara bra att tänka på att linserna kan färgas gula.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken. Om du följer doseringsanvisningarna är det inte sannolikt att barnet påverkas.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden