Sticksår

När något spetsigt trängt in genom huden kan du få ett sticksår. Ibland kan det som orsakat sticksåret sitta kvar och det är då viktigt att försöka få ut det. Det är också viktigt att tvätta såret rent från smuts. Annars kan såret bli infekterat.

Om något sitter fast i såret

Ofta kan du se det som orsakat såret, till exempel en sticka eller tagg, men inte alltid. Det kan kännas ömt när du trycker över det skadade området. Har du fått en nål i foten kan du känna en stickande smärta när du stödjer på foten.

Det mesta kan du peta bort själv, till exempel med en pincett. Om det gör ont kan du stryka på lite bedövande salva om du har det hemma, till exempel Xylocain. Salvan behöver verka fem minuter innan den har effekt. Tänk på att salvan inte ska ges till barn som är under ett och ett halvt år.

Vissa taggar kan ibland ge en lokal reaktion med smärta och rodnad. Det kan fortsätta att göra ont en tid trots att du har fått bort hela taggen.

Om det blöder mycket

Om det blöder mycket ska du hålla den skadade kroppsdelen högt. Lägg en kompress eller ren tygbit på såret och tryck hårt mot såret under 10-15 minuter.

Tvätta och skydda med plåster

  • Tvätta händerna.
  • Låt såret blöda en liten stund, det rensar ut smuts.
  • Skölj rent såret under kranvatten.
  • Använd mild tvål om det kommit smuts i såret. Det är lättast att använda flytande tvål.
  • Kontrollera att inget av det som trängt in i huden finns kvar.
  • Skydda såret med plåster.

Söka vård

Om såret inte har slutat blöda efter en halvtimme ska du kontakta en vårdcentral. Detsamma gäller om du misstänker att du inte fått bort det som trängt in i huden, till exempel en nål som gått av eller en träflisa.

Om du har fått sticksår på huvudet, händerna eller fötterna kan du behöva kontakta en vårdcentral. Senor och nerver kan ha skadats. Du kan misstänka sådana skador själv om du inte kan röra på den skadade kroppsdelen eller om känseln inte är som vanligt nedanför såret.

Om området kring såret snabbt svullnar upp, kan det vara tecken på en blödning från ett djupare blodkärl. Då ska du också kontakta en vårdcentral.

Ibland blir såret infekterat. Det märker du om såret börjar göra mer ont efter något dygn. Huden runt såret svullnar och det kan bli en rodnad som blir allt kraftigare eller sprider sig. Såret kan även börja vara sig och du kan få feber. Då ska du också kontakta en vårdcentral.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Kontrollera stelkrampsskyddet

Vid alla typer av sårskador som kan ha kommit i kontakt med stelkrampsbakterier bör stelkrampsskyddet ses över. Stelkrampsbakterier finns i jord, även i vanlig matjord. 

De flesta personer som är födda och uppvuxna i Sverige har blivit vaccinerade mot stelkramp som barn. Om det är länge sedan du senast blev vaccinerad kan du behöva förnya din vaccination. Om du är osäker på om du har stelkrampsskydd bör du kontakta vården. Här kan du läsa om vaccination mot stelkramp och hur länge du har skydd efter vaccination.

En stelkrampsvaccination vid skadetillfället ger inget skydd för den aktuella skadan utan är en förebyggande åtgärd för framtida skydd. Immunglobulin kan ibland behövas för den aktuella skadan.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden