Ställningar att föda i

Sitta, ligga eller stå? Alla förlossningar är olika, tar olika lång tid och kräver olika ställningar. Det kan vara svårt att veta i förväg vilken ställning som är bäst för dig. Ofta är det också skönt att byta ställning då och då för att inte trötta ut sig.

Här kan du läsa mer om de vanligaste förlossningsställningarna.

Bra att byta ställning

Det går inte att säga att en ställning är bättre än någon annan. Ibland behöver förlossningen skyndas på. Då kan det vara bra med en upprätt förlossningsställning. Ibland behöver förlossningen bromsas upp, till exempel när du ska krysta. Då kan det vara bra med en mer liggande ställning.  

När du kommer till förlossningsavdelningen är personalen med och stöttar dig. De kan föreslå olika ställningar genom hela förlossningen. Det är bra att röra på sig lite och ändra ställning ibland. Då går det lättare för barnet att sjunka ner i bäckenet. Det brukar gå bra att röra på sig även om man har fått bedövning.

Hjälpmedel

Det brukar finnas hjälpmedel för olika ställningar på förlossningsavdelningen. Det kan finnas saccosäckar, gåstolar, ställbara sängar och så kallade förlossningspallar.

Ibland går det inte att välja

Ibland går det kanske inte att välja ställning. Du kan till exempel behöva ligga på rygg eller halvsitta om barnet mår dåligt. Det är för att personalen ska kunna komma åt att hjälpa till bättre.

Stående

Ibland gör det mindre ont om du är uppe och rör på dig. Under värkarna kan det vara skönt att stå och hänga. Du kan hänga på en närstående, mot sängen eller någon annan möbel. På förlossningsavdelningen finns också särskilda gåstolar att luta sig emot.

Helst ska du kunna hänga så att det blir så lite tyngd som möjligt på fötterna. Då kan musklerna i bäckenet slappna av. När du slappnar av blir det lättare för barnet att tränga ner i bäckenet.

För att ställningen ska fungera bra kan du stå med lätt böjda knän och ha benen brett isär. Försök att gunga på höfterna ibland. Glöm inte att andas och att titta upp då och då.

Det går att vila även i upprätt ställning. Du kan vila framåtlutad mot en saccosäck eller sitta på en stol och luta dig framåt mot något stöd.

När det är dags att krysta fram barnet är det ovanligt att stå upp. Det kan vara svårt för barnmorskan att hjälpa till och hålla emot om det behövs. Då kan det finnas ökad risk för bristningar. Det är extra viktigt att du har ett bra samarbete med barnmorskan, om du vill prova att stå upp när du ska krysta.

På alla fyra

Det kan hjälpa att stå på alla fyra om du har ont i ryggen. Det är en ställning som avlastar ryggen och dessutom ger dig bättre kraft vid krystningen. Det kan kännas bra att röra på höfterna. När du står på alla fyra minskar också obehaget du kan känna när barnets huvud trycker mot ändtarmen.

Ställningen kan göra det lättare för barnets huvud att komma ner i bäckenet. Du kan växla mellan att sitta på huk under krystvärkarna och luta dig mer framåt i värkpauserna. Att stå på alla fyra kan vara en bra ställning om förlossningen går fort.

På huk

Det är ganska ovanligt att sitta på huk när du ska föda fram barnet. Ställningen har både fördelar och nackdelar. Fördelen är att ställningen ger bäckenet stort utrymme. Det är svårt att hålla emot, så det kan gå snabbt att få fram barnet.

Nackdelen är att det samtidigt kan vara svårt för barnmorskan att ha uppsikt och hålla emot om det behövs. Det kan finnas större risk för bristningar om du föder fram barnet när du sitter på huk.

Det är extra viktigt att ha ett bra samarbete med barnmorskan om du vill sitta på huk.

Förlossningspall

Att föda sittande på en förlossningspall påminner ganska mycket om att föda sittande på huk. Det är extra viktigt att samarbeta med barnmorskan. Bäckenet vidgas och det blir lättare för barnet att tränga ned. Pallen ger ett bra stöd och du kan slappna av i lårmusklerna och sätet. En närstående kan sitta bakom som ett extra stöd. Om utdrivningsskedet tar lite tid är pallen ett bra alternativ. Det brukar finnas särskilda pallar på förlossningsavdelningen. 

På knä

Sängarna på förlossningsavdelningen brukar ha ställbar rygg. En ställning kan vara att stå på knä i sängen och luta sig mot huvudändan. Det kan vara skönt att ha en saccosäck mellan magen och sängen som extra stöd.

Under värkpauserna kan du luta dig framåt och under krystvärkarna kan du halvsitta. En framåtlutad ställning kan avlasta ryggen under utdrivningsskedet. Byt ställning om du blir trött i knäna och benen.

Halvsittande

En av de vanligaste förlossningsställningarna är halvsittande. Som stöd för ryggen kan du ha en saccosäck eller en närstående som sitter bakom dig. Försök att ha knäna uppdragna så att bäckenet kan vidgas.

Den här ställningen gör att det blir lite uppförsbacke för barnet. Då får du inte hjälp av tyngdlagen som vid en mer upprätt förlossningsställning. En fördel med den här ställningen är att du kan ha ögonkontakt med barnmorskan.

Liggande på sidan

Många tycker att det känns bra att ligga på sidan och föda. Ställningen kan till exempel underlätta om du känner obehag när barnets huvud trycker mot ändtarmen. Att ligga på sidan är bra när du behöver vila. Dessutom förbättras blodcirkulationen.

Du kan behöva få ett särskilt stöd för det övre benet. Du får inte hjälp av tyngdkraften som vid en mer upprätt förlossningsställning. Det kan vara bra om man inte vill att det ska gå för fort, till exempel när du ska krysta ut barnet.

När du krystar ut barnet kan det minska risken för bristningar, om du ligger på sidan. Barnet glider tillbaka under värkpausen. Det ger slidan bättre möjligheter att töja sig.

Gynläge

Det här är samma ställning som du får ligga i när du gör en gynekologisk undersökning. Du ligger på rygg med benen vilande i benstöd. Du ligger inte platt, utan halvsitter. I gynläget vidgas bäckenet, vilket kan göra det lättare att föda fram barnet.

Ställningen används ofta om det blir någon komplikation under förlossningen. Det beror på att barnmorskan eller läkaren kan få extra bra uppsikt över förloppet. Gynläge brukar vara det bästa om förlossningspersonalen behöver använda sugklocka eller tång.

Gynläge kan vara nödvändigt vid sätesförlossning, det vill säga när barnet föds med stjärten först.

Barnmorskan kan också be dig att ligga på rygg för att det då är lättare att kontrollera barnets hjärtljud eller undersöka hur mycket livmodern har öppnat sig.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden