Spironolakton

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet spironolakton är ett vätskedrivande läkemedel, även kallat diuretika. De används vid ödem, det vill säga vattenansamling i kroppen. De används till exempel vid hjärtsvikt och vid högt blodtryck.

Spironolakton finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Här är några exempel:

  • Spironolakton Accord
  • Spironolactone Orion
  • Spironolakton Pfizer
  • Spironolakton Takeda.

Vad är spironolakton?

Spironolakton är ett vätskedrivande läkemedel, även kallat diuretika. Läkemedlet används vid ödem, det vill säga vattenansamling i kroppen. De används till exempel vid hjärtsvikt. och vid vid högt blodtryck.

Spironolakton tillhör läkemedelsgruppen kaliumsparande diuretika.

I vilka former finns spironolakton?

Spironolakton finns som tabletter i styrkorna 25 milligram, 50 milligram och 100 milligram.

Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar läkemedlet

När blodcirkulationen till njurarna är försämrad och otillräcklig, till exempel på grund av hjärtsvikt, bildar kroppen ett ämne som kallas angiotensin. Angiotensin höjer blodtrycket genom att blodkärlen drar ihop sig. Angiotensin gör också att njurarna bildar hormonet aldosteron. Det ökar mängden vätska i kroppen och höjer också blodtrycket. Samtidigt kissar du ut mer kalium.

Spironolakton motverkar effekten av hormonet aldosteron. Då minskar vätskemängden i kroppen och blodtrycket sjunker. Det avlastar hjärtat. Spironolakton är ett svagt vätskedrivande läkemedel som samtidigt sparar kalium genom att minska utsöndringen av kalium via njurarna till urinen. När du börjar använda läkemedlet kissar du alltmer de första tre till fyra dagarna.

Hur tar jag spironolakton?

Svälj tabletten med lite vatten tillsammans med mat.

Det är bra att ta vätskedrivande läkemedel på morgonen, men oftast går det att ta dem när det passar den egna dygnsrytmen bäst. Därför går det bra att tillfälligt ändra tidpunkten för när du tar tabletterna, exempelvis om du behöver gå ut och vara borta några timmar. Prata med din läkare om hur du ska använda ditt läkemedel, gärna i förväg.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

En vanlig dos vid vätskeansamling eller vid behandling av högt blodtryck är 50-100 milligram om dagen. Vid vätskeansamling orsakat av hjärtsvikt är 25 milligram dagligen på morgonen en vanlig dos, oftast tillsammans med andra läkemedel mot hjärtsvikt.

Glömd dos

Det går bra att ta tabletten senare om du har glömt att ta tabletten på morgonen. Fortsätt nästa dag enligt doseringsanvisningen på etiketten om du inte har tagit tabletten på en hel dag. Ta inte några extra doser.

Att tänka på när du tar spironolakton

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Spironolakton ska vanligtvis inte tas tillsammans med kaliumtabletter eftersom medicinen minskar utdrivningen av kalium. Då kan du få för mycket kalium i kroppen. Exempel på läkemedel med kalium är Kaleorid.

Du bör inte heller ta spironolakton tillsammans med något annat kaliumsparande diuretika, till exempel som innehåller amilorid. Exempel på sådana läkemedel är Normorix.

Biverkningar

En del personer kan bli dåsiga, trötta eller få ont i huvudet. Vissa kan må illa eller få diarré.
Män kan få besvär av impotens eller få förstorade bröstkörtlar. Dessa besvär går oftast tillbaka när du avslutar behandlingen. Kvinnor kan få menstruationsrubbningar.

Risken för biverkningar ökar i allmänhet ju högre dosen är. Vid dosen 25 milligram om dagen är det ovanligt att bröstkörtlarna eller mensen påverkas.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om läkemedlet vid graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken och det är inte klarlagt om det kan påverka barnet.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden