Solråd för barn

Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och blir lättare bränd i solen. Barn behöver skyddas med kläder och solskyddsmedel. Barn under ett år ska helst inte alls vara i direkt solljus.

Solljus är både bra och dåligt för människors hälsa. Barn är känsligare än vuxna för solens skadliga effekter och måste därför skyddas extra. Personer som har ljus hy är känsligare för solljus och bränner sig lättare än personer som har mörk hy och hårfärg.

Både barn med ljus och mörk hy ska skyddas från solen.

Den skadliga ultravioletta strålningen förkortas UV-strålning.

Lite sol är nyttigt

Solen ger oss värme och hjälper oss att reglera vår dygnsrytm. Solstrålarna gör också att kroppen bildar D-vitamin som alla behöver. Men du behöver inte vara ute i solen länge för att kroppen ska få tillräckligt med D-vitamin. Det räcker att händer och ansikte utsätts för solstrålar i ungefär 20 minuter varje dag.

Huden kan skadas

Du kan få brännskador om du är i solen för länge. Första tecknet på brännskada är att huden blir röd och att det gör ont. Vid en allvarlig brännskada av solen kan det bli blåsor och sår.

Sol kan också ge soleksem. Då kliar huden och blir röd, ibland med knottror eller blåsor.

Mycket tid i solen ökar risken för flera typer av hudcancer, även om du inte bränner dig.

Barns hud är känsligare

Barns hud är tunnare och har inte lika mycket pigment som vuxna, och blir därför lättare bränd av solen.

Hudcancer förekommer nästan inte hos barn men om du bränner dig flera gånger som barn ökar risken att få hudcancer senare i livet. Störst är risken för personer med ljus eller fräknig hy.

Även ögonen är känsliga för UV-ljus och samma typ av cancer som uppstår i huden på grund av solljus kan uppstå i ögat.

Ju mörkare hy du har, desto bättre tål du solen och desto mindre är risken för att få hudcancer.

Oavsett om du är barn eller vuxen gör solljus att huden åldras snabbare.

Solråd för barn upp till ett år

Barn under ett år är mycket känsliga för solen och ska helst inte utsättas för direkt solljus. Även i skugga finns viss UV-strålning.

Skydda därför barnets hud så här:

 • Klä barnet i tunna kläder som täcker hela kroppen, och solhatt.
 • Håll barnet i skugga eller var inomhus när solen är som starkast, mellan klockan 11 och 15.
 • Skydda huden på barn som har börjat krypa eller gå genom att använda solskyddsmedel med solskyddsfaktor 30 eller högre på de delar av kroppen som inte täcks med kläder. Det kan vara svårt att hålla barnet helt i skuggan.

Solråd för barn äldre än ett år

Även barn som är äldre än ett år behöver skyddas mot UV-strålning.

 • Använd i första hand kläder och solhatt som solskydd.
 • Använd solskyddsmedel till de delar av kroppen som inte täcks av kläder.
 • Undvik att vara i direkt solljus mellan klockan 11 och 15, då solen är som starkast.

Solråd för äldre barn och ungdomar

Äldre barn och ungdomar är känsligare för UV-ljus än vuxna, och ska följa solråden som gäller för barn äldre än ett år.

Att sola i solarium ökar risken att få hudcancer, och ungdomar är särskilt känsliga. Från och med hösten 2018 är det 18-årsgräns i Sverige för att få använda solarium. Om man vill se solbränd ut är det bättre att använda brun-utan-sol-produkter än att sola. En del brun-utan-sol-produkter innehåller solskyddsfaktor.

Vad kan du göra för att undvika solskador?

Undvik solen mitt på dagen

Tänk på detta:

 • Undvik att vara i solen när den är som starkast, mellan klockan 11 och 15.
 • Är du är utomhus med barnet mitt på dagen, försök att vara i skuggan eller på ett ställe med mycket träd som skyddar mot solens strålar.
 • Är du på stranden när solen är som starkast är det bra att sätta upp ett parasoll eller ett enkelt tält, så att barnen kan få skugga en del av tiden.
 • Vatten, sand och snö reflekterar solljus och ökar strålningens effekt. Solstrålarna når också ungefär en halvmeter ner i vattnet. Barn som leker på grunt vatten får inget solskydd av vattnet. En dag med vind på sjön eller på stranden kan kännas sval och skön. Om du har bränt dig märks det först på kvällen och natten efteråt.
 • Vilken tid det är på dagen är mer avgörande än vilket väder det är. Strålarna från solen är alltid kraftigare mitt på dagen. Solen är starkare mitt på dagen en molnig dag än klockan 16 en solig dag. Moln släpper igenom omkring hälften av solstrålarna. Därför kan du få för mycket sol även när det är molnigt eller soldisigt.

UV-index är ett mått på hur stark solen är. SMHI har UV-prognoser för hela Sverige.

Välj rätt kläder

Så kan du skydda barnet:

 • Solhatt eller keps ger bra skydd mot solen.
 • Använd kläder som täcker kroppen, till exempel långärmad tröja och byxor med långa ben.
 • Tätt vävda tyger och kläder i mörka färger ger bäst skydd mot UV-ljuset. Du kan enkelt kontrollera det genom att hålla upp plagget mot solljuset. Strilar ljuset genom är skyddet dåligt. De flesta plagg har en solskyddsfaktor på mellan 10 och 30. Det finns också speciella solskyddskläder med högre solskyddsfaktor.
 • Vid bad är det bra skydd att använda badshorts som går långt ner på låren, t-shirt eller baddräkt. Det finns också badkläder med UV-skydd, bäst skydd får barnet om kläderna har lång ärm och långa ben.
 • Solglasögon med UV-skydd är bra och skyddar ögonen mot solen. Det finns också simglasögon med UV-skydd. Har ditt barn glasögon på grund av synnedsättning så ger de glasögonen vanligtvis ett bra skydd mot UV-ljus.

Använd mycket solskyddsmedel

Solskyddsmedel används som komplement till kläder. Det finns bland annat som kräm, sprej och mousse. Smörj in oskyddade delar av kroppen en stund innan barnet går ut, eller hela kroppen om barnet ska bada. Välj ett solskyddsmedel som är anpassat för barn. Bäst är det att välja vattenfast kräm med solskyddsfaktor 30 eller högre. Solskyddsmedel fungerar sämre om de har varit öppnade länge, och bör användas inom den tidsperiod som står angivet på förpackningen.

Använd mycket kräm och massera in jämnt i huden. Glöm inte ansikte, panna, läppar, öron och bakom öronen, och på ovansidan av händerna och fötterna. Du behöver smörja på nytt efter bad och även vid behov då och då under leken. Smörj varannan timme om barnet badar mycket, om ni är i länder med stark sol eller om ni är på vatten, till exempel i en båt.

För att uppnå den solskyddsfaktor som anges på solskyddsmedlet måste du använda rikligt med solskyddsmedel. Ett barn i sju-åttaårsåldern behöver omkring 30 milliliter för att täcka hela kroppen, en tonåring lite mer. Det betyder att en flaska på 200 milliliter solskyddsmedel räcker cirka sex gånger.

Solråd i varmare länder

Risken att bränna sig i solen är större i varmare länder än den är i Sverige, särskilt om du reser utomlands under den svenska vintern då du inte har varit i solen på länge. I länder där solen är starkare än i Sverige ska du vara extra noga med att undvika direkt solljus mellan klockan 11 och 15. Det gäller även äldre barn och vuxna. I länder med stark sol är det också viktigt att smörja in barnen med solskyddsmedel med en solskyddsfaktor på minst 30.

Solråd på vintern

Smörj in ansiktet och andra oskyddade kroppsdelar med solskyddsmedel även på vintern, om det är snö och solen är stark. Det är särskilt viktigt i fjällen där du är omgiven av gnistrande snö när det är soligt. Snö reflekterar 80 procent av solstrålarna. I fjällen är det också viktigt att använda solglasögon eller skidglasögon med UV-skydd.

Vad kan du göra om barnet har bränt sig?

Om barnet bränner sig så att huden blir röd och ömmar bör hen undvika solen i några dagar för att låta huden läka. Det gäller också om barnet får soleksem.

Om huden svider kan du kyla ner den genom att badda med kallt vatten eller lägga på exempelvis en handduk med kallt vatten. Du kan också använda kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion.

Soleksem som svider och kliar kan också lindras med en receptfri svag kortisonkräm, som finns att köpa på apotek. Fråga en läkare om råd innan du använder kortison på ett barn som är yngre än 2 år.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral eller en barnavårdscentral, bvc, om barnet har bränt sig eller mår dåligt av för mycket sol, och du är osäker på vad du ska göra.

Kontakta en vårdcentral om barnet har svåra soleksem. Det gäller också om barnet har fått en kraftig solbrännskada och det har bildats blåsor på huden.

Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden