Smärta i ändtarmsöppningen

Smärta i ändtarmsöppningen är ganska vanligt och kan ha flera orsaker. Vilken behandling du får beror på vad som har orsakat besvären.

Vad beror smärtan på?

Smärtan kan bero på en spricka vid ändtarmsöppningen och då gör det oftast ont när du bajsar. Andra orsaker kan vara hemorrojder eller en blödning under huden vid ändtarmsöppningen. Sprickor eller hemorrojder brukar komma i samband med att du har förstoppning eller hård avföring. Om ett barn har ont i ändtarmsöppningen är förstoppning och sprickor vanliga anledningar.

Bölder eller fistlar kan också orsaka smärta. En fistel är en gång som har uppkommit mellan ändtarmen och huden runt ändtarmsöppningen, oftast som en följd av en inflammerad böld.

Krampartad smärta

Proctalgia fugax är ett tillstånd som orsakar en plötslig, krampartad smärta, som håller i sig från några sekunder till en timme. Den typen av smärta kommer ofta nattetid och inte i samband med att du bajsar. Smärtan beror på kramp i musklerna i bäckenbotten och uppstår oftast inte när du sitter. Den kan vara återkommande och obehaglig, men är inte tecken på något farligt. Det är oklart varför proctalgia fugax uppstår.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har smärta som inte går över på ett par veckor. Sök vård direkt om du snabbt får smärta, svullnad och ömhet runt ändtarmsöppningen. Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Behandling

Vilken behandling du får beror på vad som har orsakat besvären. Bölder och fistlar brukar opereras.

Det finns receptfria läkemedel som hjälper mot smärtan om du till exempel har hemorrojder eller sprickor i ändtarmsöppningen

Exempel på receptfria läkemedel som kan köpas på apotek:

  • Xyloproct och Scheriproct lindrar smärta, minskar blödningar och motverkar klåda och inflammation. Läkemedlen finns både i form av stolpiller, som du för in i ändtarmen, och salva.
  • Alcosanal lindrar klåda och finns som stolpiller och salva.
  • Xylocain salva används tillfälligt om det gör ont att tömma tarmen. Salvan verkar bedövande.
  • Mildison Lipid kräm och Hydrokortison Trimb salva lindrar hudirritation och klåda.

Om inte receptfria läkemedel hjälper bör du rådgöra med läkare. Läkaren kan skriva ut läkemedel på recept.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden