Sluta amma

Du avgör själv när det är dags att sluta amma, det finns inte någon tidpunkt som är bäst för alla. En del slutar tidigt medan andra fortsätter i flera år. Några slutar snabbt, medan andra har en långsam nertrappning. Det är oftast lättast att sluta amma om du och barnet samtidigt tycker att det är dags att sluta.

Det kan finnas många skäl till att sluta amma tidigare än vad du hade tänkt dig från början. Det kan till exempel bero på att du har problem med amningen som gör att du inte orkar fortsätta. Det är viktigare för barnet att du mår bra, än att du till vilket pris som helst ska fortsätta att amma.

Trappa ner långsamt

Det bästa för både dig och barnet är om amningen trappas ner långsamt, för att brösten inte ska spänna för mycket. Rekommendationen är att långsamt börja ge annan mat när barnet är sex månader, och samtidigt fortsätta amma. Det gäller om amningen fungerar utan problem.

De måltider som sist brukar övergå från amning till annan mat är morgon- och kvällsmålen. Det är många barn som under hela amningsperioden ammas innan de ska somna och om de vaknar på natten. Det är många gånger en anledning till att fortsätta med amningen fast du har slutat amma på dagen.

Mjölkproduktionen avtar när barnet suger mindre och mindre. Barnet brukar tröttna på bröstet till slut. Du kan behöva mjölka ur bröstet några enstaka gånger under den första tiden om bröstet känns obehagligt spänt och fyllt. Du ska bara mjölka ur så mycket att obehagskänslan försvinner, eftersom mjölkproduktionen annars fortsätter.

Om barnet vill fortsätta att ammas är det bara du själv som kan avgöra om du ska sluta, eller fortsätta ett tag till. Det kan bli väldigt svårt att sluta amma om det känns helt fel att inte låta barnet ammas. Då är det bättre att vänta tills du känner dig mer övertygad.

Väljer du att sluta amma är det bra att vara konsekvent. Barnet förstår inte vad du menar om du ibland låter det suga på bröstet och ibland inte.

Tycker du att det är svårt att sluta amma kan du be en sjuksköterska på BVC om hjälp.

Ibland behöver man sluta amma plötsligt

Det kan hända att du behöver sluta amma plötsligt utan möjlighet att långsamt trappa ner. Orsaken kan till exempel vara att du har blivit akut allvarligt sjuk eller att du behöver använda mediciner som inte är bra för barnet.

Eftersom mjölkproduktionen är hög när du ammar behöver du oftast rådgivning på BVC eller amningsmottagningen, för att inte få problem med till exempel mjölkstockning. Vilken behandling som behövs beror bland annat på hur stor mjölkproduktionen är. Ofta får man mediciner som stoppar mjölkproduktionen. Dessa fås på recept.

Råd när du behöver stoppa mjölkproduktionen plötsligt

Det kommer att produceras bröstmjölk även om du inte ska amma. Det är bra att den första tiden använda en stadig behå, till exempel en sportbehå. Du ska inte använda en behå med byglar eftersom de kan trycka mot mjölkgångarna och ge mjölkstockning.

När du slutar blir brösten spända och det gör ont i tre till fem dagar. Då kan du behöva ta smärtstillande medicin. Blir brösten mycket spända kan du duscha varmt, stryka med fingrarna lätt över brösten och låta mjölken rinna ut av sig själv. Det är bra att låta bli att handmjölka eftersom handmjölkning stimulerar mjölkproduktionen. Du kan också doppa bröstvårtorna och en del av vårtgården i en skål med varmt vatten, då rinner mjölken ut av sig själv utan att du stimulerar mjölkproduktionen.

Om du har svårt att få ut mjölken på något av dessa sätt kan det hjälpa att massera lätt över brösten. Du kan till exempel ha fått små knölar av mjölk i brösten som inte löses upp av det varma vattnet. Även om massagen kan stimulera mjölkproduktionen är det viktigt att det inte blir stopp i brösten.

Du kan äta och dricka som vanligt. Att dra ner på vätskeintaget påverkar inte mjölkmängden, utan kan i stället göra att du blir uttorkad.

När man slutar amma med hjälp av mediciner är det vanligt att få besvär med spända bröst under några dagar. Om du får mediciner för att avsluta mjölkproduktionen kan de ge biverkningar, till exempel blodtrycksfall.

Du kan kontakta BVC, en amningsmottagning eller bb för att få stöd och hjälp om det känns jobbigt och svårt att sluta amma.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden