Rinexin

Läkemedelsinformation

Rinexin är ett läkemedel som används mot nästäppa som beror på allergi. Läkemedlet används också vid så kallad vasomotorisk rinit, då du har återkommande besvär med rinnsnuva, nästäppa, nysningar och klåda i näsan. Rinexin används då du framför allt har besvär med nästäppa.

Läkemedlet tillhör en grupp läkemedel som kallas för adrenergika. Det verksamma ämnet är fenylpropanolamin.

Recept och högkostnadsskydd

Rinexin finns som långverkande depåtabletter i styrkan 25 milligram och 50 milligram. Läkemedlet är receptbelagt.

Ibland ingår läkemedlet i högkostnadsskyddet. Fråga din läkare eller på ett apotek vad som gäller. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 300 kronor. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

När du har nästäppa är blodkärlen i näsan vidgade. Läkemedlet drar samman de vidgade blodkärlen och verkar avsvällande på nässlemhinnan. Den verkar även i områden av slemhinnan som inte kan nås vid behandling med till exempel näsdroppar.

Hur tar jag läkemedlet?

Depåtabletterna ska sväljas hela med minst ett halvt glas vatten. Du ska inte dela, krossa eller tugga sönder dem. Depåtabletter är utformade så att det verksamma ämnet ska frisättas stegvis från tabletten under lång tid. På så sätt får du en jämn och långvarig verkan av läkemedlet med så få biverkningar som möjligt. Om du delar eller krossar en depåtablett verkar den för kraftigt och under för kort tid.

Det går bra att ta läkemedlet med eller utan mat.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dosering för vuxna och barn över tolv år är 1 depåtablett i styrkan 50 milligram morgon och kväll.

Till barn under tolv år används styrkan 25 milligram och dosen beror på barnets ålder.

Viktigt

Använd inte läkemedlet om du har överfunktion i sköldkörteln, hypertyreos. Läkemedlet ska inte heller användas om du har en tumör i binjuremärgen, feokromocytom.

Rådgör med läkare innan du använder läkemedlet om du har högt blodtryck eller annan hjärt- kärlsjukdom, diabetes, mekaniskt hinder i urinblåsehalsen eller nedre magmunnen, njursvikt, prostatabesvär, eller muskelssjukdomen myastenis gravis.

Rinexin kan förstärka effekter och biverkningar av koffein. Det bör du tänka på när du dricker drycker som innehåller koffein, till exempel kaffe. Det gäller framförallt till kvällen eftersom du kan få sömnbesvär av både läkemedlet och koffein.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet kan till exempel få svårt att sova eller bli nervösa. Andra kan få svårt att kissa, speciellt äldre män med förstorad prostata.

Läkemedlet kan göra att du blir torr i munnen. Då ökar risken för hål i tänderna. Därför är det extra viktigt att du borstar tänderna noga och använder fluortandkräm. Läs mer om muntorrhet.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid, om blodtrycket är normalt.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden