Retinoblastom – ögoncancer hos barn

Allmänt

Retinoblastom är en ovanlig barncancerform som uppstår i ögats näthinna. Sjukdomen upptäcks ofta innan barnet har fyllt två år.

Retinoblastom på båda ögonen innebär att cancerformen är ärftlig. Den förälder som har fört sina anlag vidare till barnet behöver inte själv ha haft sjukdomen. Hälften av alla barn till en förälder med ärftligt retinoblastom riskerar att få sjukdomen. De barn som har haft ärftligt retinoblastom har en ökad risk för andra cancertumörer senare i livet och bör därför gå på regelbundna kontroller.

Nästan alla barn som får retinoblastom blir av med sjukdomen. Behandlingen behöver inte leda till en synnedsättning men det beror helt på var sjukdomen sitter och hur den behandlas.

Symtom

Symtomen på retinoblastom kan vara diffusa och svårtolkade. Ibland kan barnets svarta pupill ändra utseende och bli mer vitaktig eller vitgul. Andra symtom kan vara att barnets pupill glimmar till i vissa vinklar när belysningen är svag. Att barnet skelar med ögonen kan också vara symtom på en ögontumör men det är en mycket ovanlig orsak till skelning hos barn.

Behandling

Vilken behandling barnet får beror på hur stor cancertumören är och om den finns i ett öga eller i båda. Det vanliga är att barnet får cytostatika och att ögat behandlas med till exempel kirurgi, med laser eller med kyla, som också kallas kryoterapi. En del barn behöver också få strålbehandling.

Här kan du läsa mer om behandling av cancer hos barn.

Efter behandlingen behöver barnet gå på täta efterkontroller för att se om sjukdomen är helt borta. Små barn undersöks medan de är sövda medan barn från fyra eller fem års ålder kan klara av undersökningen medan de är vakna. Vid sju eller åtta års ålder brukar de flesta barn kunna sluta med kontrollerna. Barn som har fått strålbehandling får gå på kontroller även i vuxen ålder eftersom strålbehandling kan innebära komplikationer som kommer senare i livet.

Nästan alla barn blir av med sjukdomen. Hur behandlingen påverkar barnets syn beror på cancertumörens storlek och var den har suttit. Om barnet får en synnedsättning behöver det inte innebära ett stort funktionshinder i vuxen ålder. Det går till exempel att ta körkort även med syn på bara ett öga.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden