Råd vid höga temperaturer

När det är mycket varmt är det extra viktigt att dricka mycket och att du skyddar dig från solen. Särskilt äldre, sjuka och barn kan behöva dricka även om de inte är törstiga och skydda sig extra mot värmen.

Här är några enkla råd om hur du bäst tar hand om dig när solen gassar och temperaturen stiger:

 • Drick mycket
  Drick mer vatten än vanligt. Undvik söta drycker och alkohol. Ät gärna mat med mycket vätska i som till exempel frukt och grönsaker.
 • Ordna sval miljö
  Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Använd gardiner, persienner och markiser för att skapa en sval miljö. Vädra på natten när det är svalt. Försök att vara på hemmets svalaste plats, tänk på att temperaturen kan variera med flera grader mellan olika rum.
 • Svalka kroppen
  Välj täckande och löst sittande kläder. Svalka dig då och då med en sval dusch eller lägg en blöt handduk runt nacken. Skydda huvudet med en hatt när du är utomhus och var i skuggan så mycket som möjligt. Undvik att anstränga dig fysiskt under dygnets varmaste timmar.
 • Lyssna på kroppens varningssignaler
  Förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen. Börjar du känna dig yr eller trött kan det också vara en signal på att hälsan är påverkad.

Hjälp andra som är särskilt känsliga för värme

Tänk på att äldre människor och barn är känsligare för höga temperaturer och kan ha svårare att känna törst. De kan därför behöva hjälp att få i sig tillräckligt med vätska under dagen. Tipsa vänner och anhöriga om råden. Det kan också vara bra att titta till äldre släktingar och grannar och se om de behöver hjälp.

De som påverkas extra mycket när värmen stiger under sommaren:

 • äldre personer
 • kroniskt sjuka, till exempel sjukdomar som demens, hjärtsvikt, njursjukdomar och diabetes
 • små barn
 • gravida
 • personer med funktionsnedsättning
 • personer som tar vissa läkemedel.

Du som tar läkemedel bör rådgöra med en läkare. Det gäller till exempel om du använder vätskedrivande, antidepressiva, neuroleptika eller diabetesläkemedlet metformin.

Ring 1177 om du behöver råd

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden