Pessar

Ett pessar är en liten skål av silikon som du smörjer in med pessargel och sätter in i slidan så att det täcker livmodertappen.

Det finns två olika sorters pessar. Det ena är lite mindre och kallas för cervixpessar och det ska sitta direkt på livmodertappen, cervix. Det andra pessaret är något större och täcker också ett något större område i slidan, det kallas ibland för vaginalpessar eller slidpessar.

Hur använder jag pessar?

Pessar är inget säkert skydd mot graviditet. Du bör använda något annat skydd om du inte kan tänka dig att bli gravid

Du sätter själv in pessaret genom att trycka ihop det och sen föra in det i slidan ungefär som en tampong. Ett pessar som sitter rätt och har rätt storlek, ska inte kännas. 

Innan du för in pessaret i slidan ska det smörjas in med pessargel. Gelen gör spermierna mindre rörliga och hindrar dem att simma upp i livmodern. Gelen används som komplement till pessar för att höja säkerheten.

Efter samlaget ska pessaret sitta kvar i slidan i minst sex timmar. Det gäller båda sorterna. Cervixpessaret kan sitta inne i slidan i högst 48 timmar, medan vaginalpessaret kan sitta inne i högst 24 timmar. Därefter ska du ta ut det. Du kan använda pessaret igen när du har gjort rent det med tvål och vatten.

Hur får jag ett pessar?

Pessar finns att köpa via internet. Du behöver inget recept för att köpa pessar.

Prova ut rätt storlek

Du kan få hjälp att prova ut att prova ut rätt storlek hos en barnmorska eller gynekolog. När du väl har provat ut det kan du använda pessaret flera gånger. 

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. 

Vad kostar ett pessar?

Pessar köper du själv på nätet. I en del landsting och regioner kan du få pessar kostnadsfritt. Kolla gärna upp vad som gäller där du bor.

Att tänka på när du använder pessar?

För att använda pessar krävs det att du har lite koll på hur ditt underliv ser ut och att du känner dig bekväm med att stoppa in något i slidan. Du kan behöva lite övning innan det går lätt att sätta in pessaret, men det lär man sig ofta snabbt. 

När passar pessar:

Pessar passar bra om du:

  • inte vill ha eller kan använda ett graviditetsskydd som innehåller hormoner.

När passar inte pessar?

Pessar ger inte något hundraprocentigt skydd och passar därför inte om du:

  • absolut inte vill bli gravid.
  • vill kunna vara helt spontan, eftersom användandet av pessar kräver lite planering.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden