Perifert inlagd central venkateter – PICC-line

Det finns olika typer av centrala venkatetrar, CVK. En perifert inlagd central venkateter,  så kallad PICC-line, är en tunn plastslang som förs in i ett av kroppens större blodkärl via ett mindre kärl på överarmen. Genom slangen kan du få läkemedel, dropp och lämna blodprover utan att behöva bli stucken i armarna eller på händerna flera gånger. En PICC-line dras ut när du inte behöver den längre.

En PICC-line kan användas både för korttidsbruk och långtidsbruk. Det är vanligt att ha den från några veckor upp till ett år.

Förberedelser

Du behöver inte fasta inför en inläggning av PICC-line. Du får tvätta armar och armhålor med en tvättsvamp med desinfektionsmedel. Ibland kan du behöva ta en antibiotikatablett innan PICC-inläggningen, men inte alltid. Det beror på att infektionsrisken är väldigt låg.

Om du känner oro inför inläggningen av PICC-line kan du få en avslappnande och rogivande tablett.

Så går inläggningen av PICC-line till

Alla typer av centrala venkatetrar läggs in på sjukhus, så även PICC-katetrar. Området där PICC-katetern ska läggas in tvättas med hudsprit, vilket kan kännas kallt. För att skydda det tvättade området täcks du med operationsdukar.

Via ett hudstick förs slangen in i kärlet. En ultraljudsmaskin används för att kunna se kärlen i överarmen. Du får  lokalbedövning i huden och efter att den har börjat verka gör det inte ont. Men det är vanligt att du ändå känner när någon rör det bedövade området.

Bedövning och inläggning tar oftast mindre än en timme. Det kan ömma lite i insticksområdet efter inläggningen och då kan du få en smärtstillande tablett om du behöver.

Barn som ska få en PICC-line sövs oftast före inläggningen. En förälder eller annan närstående får alltid följa med in i operationssalen och vara med tills barnet somnar. 

Hur mår jag efteråt?

Efter inläggningen av PICC-line görs ibland en kontrollröntgen. Den utrustning mottagningen använder avgör om röntgen behövs. Du kan oftast åka hem samma dag. De första dagarna efter inläggningen kan du känna ett visst obehag från PICC-line, men det brukar försvinna.

Att ha en PICC-line

Förbandet på PICC-line behöver bytas när det släpper från huden till exempel på grund av blod eller svettsutsöndring. Annars räcker det med byte en gång per vecka. Det kan du få hjälp med på en vårdcentral eller på sjukhuset.

Oftast sätts PICC-katetern fast med ett ”snäpplås” som är fastklistrat mot huden. Om PICC-line är fastsydd med stygn ska stygnen sitta kvar så länge PICC-line finns kvar. Täck PICC-line med ett extra förband när du duschar.

Det är bra om du själv kan titta till PICC-line och huden runt slangen dagligen. 

För att luft inte ska komma in i slangen ska du ligga ner varje gång sjuksköterskan sätter dropp eller tar ett blodprov genom PICC-line. 

Komplikationer

Det är ovanligt, men om du har en PICC-line kan du få komplikationer som till exempel infektioner eller en blodpropp. Du ska alltid kontakta en vårdcentral om något av följande händer:

  • Du får feber eller känner dig sjuk.
  • Du blir svullen eller röd där PICC-line sitter.
  • Du får svårt att andas eller får ont i bröstet.
  • Du får ont när PICC-line används.
  • Du blir svullen på halsen eller i armen, speciellt på den sidan PICC-line är inlagd.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177. 

Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet. Du har också möjlighet att få en fast läkarkontakt på vårdcentralen. 

Du har rätt att förstå

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få information utskriven så att du kan läsa den i lugn och ro. Om du inte talar svenska eller har en hörselnedsättning kan du ha rätt att få hjälp av en tolk.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden