Pantoprazol

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet pantoprazol finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

 • Pantoloc
 • Pantoprazol Actavis
 • Pantoprazol Aurobindo
 • Pantoprazole Teva
 • Pantoprazol Krka
 • Pantoprazol Mylan
 • Pantoprazol Orion
 • Pantoprazol Pensa
 • Pantoprazol Sandoz. 

Vad är pantoprazol?

Pantoprazol är ett läkemedel som minskar produktionen av magsyra.

Läkemedlet kan användas vid halsbränna och sura uppstötningar. Du kan även få läkemedlet för att behandla till exempel inflammation i matstrupen och för att läka eller förebygga sår i magsäcken och tolvfingertarmen.

Pantoloc kan även användas för att förebygga eller läka magsår som man kan få vid behandling med vissa läkemedel mot smärta och inflammation, så kallade cox-hämmare eller NSAID, till exempel Naproxen, Ipren eller Diklofenak. Sådan förebyggande medicinering är särskilt viktig om du tidigare har haft magsår.

Magsår som sitter i tolvfingertarmen beror oftast på en infektion med bakterien Helicobacter pylori och då används läkemedlet tillsammans med antibiotika.

Pantoprazol tillhör en grupp läkemedel som kallas för protonpumpshämmare.

I vilka former finns pantoprazol?

Pantoprazol finns som enterotabletter i styrkorna 20 och 40 milligram. Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar pantoprazol

I magsäcken bildas magsaft, som hjälper till att bryta ner maten. Magsaften består bland annat av saltsyra, som gör maginnehållet surt. Den övre magmunnen är en slags ventil som tillåter att maten passerar ner till magsäcken, men förhindrar att maginnehållet backar tillbaka upp till matstrupen. Om den övre magmunnen inte kan hålla tätt kan det hända att du får upp magsaft i matstrupen. Du kan då få halsbränna, sura uppstötningar och värk eller tryck bakom bröstbenet. Syran kan också orsaka inflammation i matstrupen. I magsäcken kan magsår uppkomma och magsår som redan finns kan få svårt att läka.

Saltsyran bildas i magens slemhinna med hjälp av så kallade protonpumpar i slemhinnans saltsyreproducerande celler, och kommer sedan ut i magsäcken. Det verksamma ämnet i medicinen, pantoprazol, hämmar dessa pumpar och då minskar produktionen av saltsyra. Det lindrar smärtan och påskyndar läkningen av magsår eller inflammation i matstrupen.

När du tar läkemedlet brukar symtomen lindras inom ett dygn.

Hur använder jag pantoprazol?

Enterotabletterna ska sväljas hela med minst ett halvt glas vatten. De innehåller små korn, som har en hinna som inte kan lösas upp i magsäcken och som skyddar läkemedlet från att förstöras av den sura magsaften. Om tabletterna krossas eller tuggas förstörs hinnan, vilket leder till försämrad effekt av läkemedlet.

För att effekten ska bli så bra som möjligt bör läkemedlet tas en timme före måltid.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

Om du har halsbränna och sura uppstötningar är en vanlig dos en tablett i styrkan 20 milligram en gång om dagen.

Om du till exempel har magsår eller inflammation i matstrupen kan du få ta 40 milligram en gång om dagen i flera veckor. Vid behandling av Helicobacter pylori ska läkemedlet tas tillsammans med antibiotika morgon och kväll.

Om du har glömt att ta en dos

Om du har glömt att ta läkemedlet vid den tidpunkt du brukar ta den, ska du ta nästa dos så snart du kommer på det och sedan fortsätta som vanligt. Ta inte någon extra dos.

Att tänka på när du använder pantoprazol

Om du behandlas mot magsår eller inflammation i matstrupen är det viktigt att inte avbryta behandlingen utan att fråga läkare. Det gäller även om besvären har försvunnit. Behandlingstidens längd är avgörande för att såret ska läka.

När du har tagit läkemedlet i två veckor eller mer och plötsligt slutar kan du ibland få ökad produktion av saltsyra. Besvär i form av halsbränna och/eller sura uppstötningar kan då uppkomma eller komma tillbaka. Om du råkar ut för detta kan du behöva minska dosen gradvis under några veckor innan du helt kan sluta med behandlingen.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Ta inte Pantoloc tillsammans med

 • vissa läkemedel mot HIV som innehåller atazanavir eller raltegravir, till exempel Reyataz och Isentress
 • vissa cancermediciner, till exempel Alkeran, Iressa och Sprycel.

Biverkningar

Det är ovanligt att få biverkningar av läkemedlet.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om läkemedlet vid graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden