Oxazepam

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet oxazepam finns under olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Oxascand
  • Sobril.

Vad är oxazepam?

Oxazepam används vid behandling av ångest och oro. Läkemedlet kan också användas vid sömnbesvär, som ofta beror på att oro och spänningar gör att du har svårt att slappna av.

Oxazepam tillhör läkemedelsgruppen lugnande medel.

I vilka former finns oxazepam?

Oxazepam finns som tabletter i styrkorna 5, 10, 15 och 25 milligram. Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar oxazepam

Oxazepam påverkar ett system i hjärnan som kallas för GABA-receptorsystemet. GABA är ett ämne som finns naturligt i kroppen och som har en lugnande, ångestdämpande och sömngivande verkan. Oxazepam förstärker GABAs effekt. Läkemedlet kan även göra att musklerna slappnar av.

Oxazepam verkar vanligen inom en och en halv timme.

Läkemedlet är narkotikaklassat

Läkemedlet är narkotikaklassat och det finns en risk för beroende. Risken för beroende är oftast mindre när läkemedlet används enligt läkarordination och du följer rekommenderad dosering. Läs mer om narkotikaklassade läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats.

Hur använder du oxazepam?

När oxazepam används som sömnmedel är det bra att ta tabletten cirka en timme innan du går och lägger dig.

Behandlingen mot sömnbesvär bör vara tillfällig. Läkaren bedömer hur länge du behöver ta oxazepam. Om sömnbesvären inte går över bör du rådgöra med läkare och mer noggrant gå igenom orsakerna till besvären.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

Doseringen av oxazepam är olika från person till person och beror även på vad du behandlas för. Du kan behöva ta läkemedlet upp till fyra gånger om dagen. Om du är äldre kan du behöva en lägre dos, eftersom äldre personer ofta är mer känsliga för läkemedlet.

Att tänka på när du använder oxazepam

Du ska inte använda oxazepam om du har andningsuppehåll under sömnen, så kallad sömnapné.

Du bör undvika alkohol när du tar oxazepam. Alkohol och oxazepam kan förstärka varandras effekter. Sömnmedel kan tillsammans med alkohol ge kraftiga reaktioner, som till exempel förvirring eller minnesförlust.

Det finns en risk för att bli beroende av oxazepam. Därför är det viktigt att följa läkarens anvisningar. Om du är eller har varit beroende av droger eller alkohol bör du ta upp det med din läkare innan du påbörjar behandlingen.

Om du har tagit oxazepam under en längre tid ska du inte sluta plötsligt. Då kan du få till exempel sömnbesvär, huvudvärk, muskelsmärtor eller svettningar. Du kan bli orolig, irriterad eller förvirrad. För att undvika dessa besvär brukar dosen minskas gradvis, innan du helt kan avsluta behandlingen.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer kan till exempel bli dåsiga, men det brukar gå över efter några dagars behandling.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns en risk för att fostret kan påverkas.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken, men om du följer doseringsanvisningarna är det osannolikt att barnet påverkas. 

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden