Överridande tå

Allmänt

Om en tå ligger över tån närmast intill kallas den för en överridande tå. Oftast är orsaken att man även har en sned stortå, hallux valgus. På en sned stortå pekar tåspetsen in mot de andra tårna på samma fot. Är stortån mycket sned kan den lägga sig under eller över nästa tå.

Det är ganska vanligt att man har problem med den främre delen av foten och tårna. Om man har smala skor med sulor som inte dämpar stötarna i foten, är det större risk att man får problem. Om man har föräldrar som har överridande tår, är risken också större att man ska få det själv.

Symtom

Överridande tår kan bli sneda och krokiga och göra ont. Tårna kan skava mot skon så att man får ömma förhårdnader.

Behandling

Om man har besvär av en överridande tå ska man använda rymliga, stadiga skor som inte klämmer.

Ibland kan en överridande tå göra att man får förhårdnader. De kan lindras genom att man mjukar upp foten med ett fotbad och försiktigt filar ner den hårda huden.

En tåspridare av gummi som håller isär tårna och som minskar tryck och smärta, finns i välsorterade skoaffärer.

Om man har besvär trots bra skor kan en ortopedtekniker prova ut eller tillverka en specialsula. När det inte hjälper med bekväma skor och specialsula så kan man ibland behöva opereras. Då tas en bit ben på tån bort så att den blir kortare. Sådana operationer görs av ortopeder. Under operationen får man lokalbedövning och man får oftast åka hem direkt efteråt.

När ska man söka vård?

Om besvären inte går över trots att man har bra skor kan man kontakta en vårdcentral. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd på telefon 1177.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden