Om förlossningen går trögt

Ibland tar förlossningen längre tid

Om förlossningen drar ut på tiden gör förlossningsläkaren en bedömning av vad som kan vara orsaken. Oftast är orsaken att värkarna inte är tillräckligt effektiva, men det kan också bero på att barnet ligger med ansiktet framåt i stället för bakåt, vilket är vanligast. Barnet kan också vara stort i förhållande till bäckenet. Enstaka gånger kan bäckenet vara för trångt.

Om värkarna behöver stimuleras tar barnmorskan hål på fosterhinnorna om vattnet inte redan har gått. Dessutom får man oftast ett dropp som förstärker värkarna. Ibland kan det också hjälpa om man ändrar ställning. I enstaka fall kan man behöva börja krysta innan barnets huvud har nått ner till bäckenbotten, så kallad forcerad krystning.

Om inget av detta hjälper eller om barnet visar tecken på att inte må bra, måste läkaren bestämma om förlossningen ska avslutas med sugklocka, tång eller akut kejsarsnitt. Sugklocka är betydligt vanligare än tång, om förlossningen ska avslutas vaginalt. Kejsarsnitt används om förlossningen inte har gått tillräckligt långt för att kunna avslutas med sugklocka eller tång.

Sugklocka

Sugklockan, som antingen är gjord av metall eller mjukt silikon, är kopplad till en vakuumpump. Det finns också engångssugklockor som pumpas upp med ett handgrepp på själva sugklockan. Sugklockan av metall finns i olika storlekar, men den som vanligtvis används är fem centimeter stor. Engångssugklockan finns bara i en storlek. Det finns flera olika mjuka sugklockor i silikon eller plast, som kan se lite olika ut.

Alla sugklockorna används på samma sätt, för att hjälpa till att få barnets huvud att tränga ned och komma ut samtidigt som du som föder krystar. Sugklockan förs in i slidan och hålls mot barnets huvud så att ett undertryck bildas som suger fast den. Därefter drar läkaren i sugklockan samtidigt som man krystar så att barnets huvud tränger ner. Ibland tas sugklockan bort när barnets huvud kommit ner mot bäckenbotten, så att man själv kan krysta ut barnet.

Förlossning med sugklocka är inte mer smärtsam än en vanlig förlossning och det går oftast snabbt och smidigt att föra in sugklockan även om man kan tycka att det är lite obehagligt innan den är på plats. Ibland behöver förlossningsläkaren göra ett klipp för att skynda på förlossningen, och då får man först lokalbedövning kring slidöppningen.

Efter en förlossning med sugklocka ser barnets hjässa oftast lite svullen ut. Det är bara en svullnad i huden, och den går ner efter några dagar. Barnets huvud påverkas inte för övrigt. Någon gång kan det också bli en liten blödning i det svullna området, men det går också över av sig själv.

Tång

Sällsynta gånger används i stället en tång som griper runt barnets huvud. Det går snabbare än att använda sugklocka. Oftast blir det bäst om läkaren använder den metod som hen är van vid. För det mesta räcker det med att förlossningsläkaren drar ett par gånger, men om det är trångt eller om värkarna inte är tillräckliga starka, kan det ta lite längre tid.

Kejsarsnitt

Ibland kan förlossningen behöva avslutas med kejsarsnitt

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden