NuvaRing

Läkemedelsinformation

NuvaRing är ett preventivmedel i form av en ring, så kallad p-ring, som du själv sätter in i slidan. NuvaRing är receptbelagd.

NuvaRing innehåller de två hormonerna etinylestradiol och etonogestrel. De fungerar på ungefär samma sätt som kroppens egna könshormoner östrogen och gulkroppshormon. Etinylestradiol liknar östrogen. Etonogestrel är ett så kallat gestagen, det vill säga ett konstgjort gulkroppshormon.

Själva ringen är gjord av mjuk, genomskinlig plast och är cirka fem centimeter i diameter.

NuvaRing ska sitta kvar i slidan i tre veckor och har effekt hela den tiden och ytterligare en vecka.

Så här fungerar läkemedlet

När NuvaRing sitter på plats i slidan avger den hormoner i låg dos hela tiden. Hormonerna tas upp i blodet via slemhinnan i slidan. Upptaget av hormoner i kroppen blir jämnare från en p-ring än från p-piller, då du tar en tablett om dagen.

NuvaRing skyddar mot graviditet framför allt genom att förhindra ägglossning. Gestagenet påverkar även slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg får svårare att fästa och utvecklas där. Sekretet i livmoderhalsen blir också tjockare. Det gör det svårt för spermierna att ta sig upp genom livmoderhalsen till livmodern.

NuvaRing kan även lindra mensvärk.

Hur använder jag NuvaRing?

Du sätter in och tar ut ringen själv. En läkare eller barnmorska kan visa hur du ska göra första gången. Tryck ihop ringen när du ska föra in den i slidan. NuvaRing ska sitta kvar i slidan under tre veckor.

Ta ut ringen efter tre veckor, det vill säga på samma veckodag som du satte in den och vid ungefär samma tid på dygnet. Ta ut ringen genom att ta tag i nederkanten med ett eller två fingrar.

När du har tagit ut ringen kan du kasta den tillsammans med övriga hushållssopor, helst i den påse ringen låg i från början. Spola inte ner ringen i toaletten. Du kan också lämna in den använda ringen på ett apotek.

Sätt in en ny ring efter en vecka, också på samma veckodag och samma tid på dygnet som tidigare. Under veckan utan NuvaRing får du oftast en mensliknande blödning. NuvaRing kan även användas i treveckorsperioder utan uppehåll emellan. Det kan vara en fördel för att minska mensbesvär. Du kan prata med sin läkare eller barnmorska om det.

Du har skydd mot att bli gravid från och med den första dagen om du sätter in ringen på mensens första dag. Du måste försäkra dig om att du inte är gravid och använda kondom de första sju dagarna om du sätter in den vid någon annan tidpunkt under menscykeln.

Om ringen har varit ute ur slidan

Du bör regelbundet kontrollera att NuvaRing sitter på plats i slidan. Ringen kan av misstag ramla ut, till exempel när du tar ut en tampong, vid samlag eller om du inte har satt in den riktigt. Du kan då skölja ringen i kallt eller ljummet vatten och sätta tillbaka den igen.

Skyddet mot graviditet kan ha minskat om ringen har varit ute ur slidan i mer än tre timmar. Om det händer under de första 14 dagarna efter att ringen satts in, bör du sätta in den igen och använda annat skydd, till exempel kondom, om du har samlag under den närmaste veckan.

Om ringen varit ute ur slidan mer än tre timmar under den tredje veckan efter insättandet, kan du välja mellan att sätta in en ny ring direkt eller invänta blödningen och sätta in den nya ringen sju dagar senare.

Glömt att ta ut ringen

Om du har glömt att ta ut ringen och kommer på det när den har varit insatt mellan tre och fyra veckor, finns skyddet mot graviditet fortfarande kvar. Ta då ut ringen, vänta sju dagar och sätt sedan in en ny ring.

Om ringen varit insatt mer än fyra veckor kan skyddet mot graviditet ha minskat. Du bör då rådgöra med en läkare eller barnmorska innan du sätter in en ny ring.

Glömt att sätta in ringen

Om du har glömt att sätta in en ny ring efter uppehållet, ska du sätta in en ny ring så snart du kommer ihåg det. Du bör använda annat skydd som kondom om du har samlag under den närmaste veckan.

Om du har haft samlag under ett uppehåll som varat mer än sju dagar, finns en möjlighet att du har blivit gravid. Då bör du göra ett graviditetstest.

Förvaring och hållbarhet

När du hämtar ut NuvaRing på apotek ska personalen notera datum på förpackningen. Använd NuvaRing inom fyra månader från detta datum eller innan utgångsdatum, beroende på vilket som kommer först.

Förvara ringen i aluminiumpåsen tills den ska användas.

Ringar som du inte har använt

Ringar som du inte har använt och som du inte kommer att använda ska du inte kasta i hushållsavfallet eller toaletten, utan lämna in till ett apotek för att undvika att det verksamma ämnet sprids i naturen.

Viktigt

Använd inte pessar eller femidom som kompletterande barriärmetod tillsammans med Nuvaring. NuvaRing kan påverka den korrekta placeringen av dessa barriärmetoder.

Använd inte NuvaRing om du har haft blodpropp eller har ökad risk för blodpropp, till exempel om en nära släkting har haft blodpropp.

Du ska heller inte använda NuvaRing om du har eller har haft bröstcancer, underlivscancer, leversjukdom, eller blödningar från underlivet som du inte vet orsaken till. Detsamma gäller om du har migrän med aura eller en sjukdom som påverkar blodets förmåga att levra sig.

Berätta för läkaren om du har en kronisk sjukdom, till exempel diabetes eller epilepsi, innan du börjar med NuvaRing.

Ta ut NuvaRing och kontakta en läkare eller barnmorska om något av följande inträffar:

  • Du får svår huvudvärk som du inte känner igen, eller du får ofta huvudvärk.
  • Du plötsligt får synförändringar.
  • Du får kraftig klåda på kroppen.
  • Du får en gulaktig färg på huden eller ögonvitorna.
  • Du tror att du kan ha fått en blodpropp, till exempel om benet plötslig svullnar upp och gör ont.
  • Du får plötsligt svårt att andas eller ont i bröstet.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Effekten av NuvaRing kan minska mycket eller utebli helt om du samtidigt använder följande läkemedel:

  • Vissa läkemedel mot tuberkulos, till exempel rifampicin eller rifabutin som finns i bland annat Rimactan och Ansatipin.
  • Vissa läkemedel mot epilepsi som fenobarbital, fenytoin, karbamazepin som finns i till exempel Fenemal, Epanutin och Tegretol.
  • Vissa läkemedel mot hiv-infektion, till exempel ritonavir som finns i bland annat Norvir.
  • Medel som innehåller johannesört.

NuvaRing kan också påverka effekten av andra läkemedel, till exempel minska effekten av epilepsimedicinen lamotrigin som finns i bland annat Lamictal.

Biverkningar

En del som använder NuvaRing kan må illa eller få ont i huvudet, spända bröst, akne, ont i magen eller förändrad vikt. Andra kan känna sig nedstämda eller få minskad sexlust. Ibland kan man få flytningar, klåda och svampinfektion i underlivet eller känna obehag av ringen i slidan.

Ofta kan biverkningarna minska eller försvinna helt efter en tids behandling.

Rådgör med barnmorska eller läkare om du fortfarande har biverkningar som är besvärande efter 3-4 månader.

Graviditet och amning

Använd inte NuvaRing när du är gravid. Ta ut ringen och kontakta läkare eller barnmorska om du blir gravid när du använder NuvaRing.

Använd inte p-ring under de första sex veckorna efter att du har fött barn. Det beror på att det då finns en ökad risk för blodpropp. Därefter går det bra att använda p-ring oavsett om du ammar eller inte.

Andra p-ringar

Det finns en annan p-ring som innehåller etinylestradiol och etonogestrel och som heter Ornibel.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden