Nu i förkylningstider kommer vänner med olika ideér hur du blir frisk

De kan ge rådet att du ska kurera dig med vitlök, ingefära eller citron. Ibland får du höra att det räcker det med bara honungsvatten eller några Emser-tabletter i varmt vatten. Ja råden är många men har de olika huskurerna någon egentlig verkan. Här gör Annelie Scholtz på Göteborgs Posten en genomgång, efter att frågat de sakkunniga, av vad som är rätt och riktigt för att bli frisk. Först slås fast att hemma i skafferiet ska finnas fullt med C-vitamin, Ingefära, honung, vitlök och äppelcider-vinäger. I badrumsskåpet skall finnas saltvattenlösning och handsprit skriver Göteborgs Posten.

 

I appen Huskurer har Madeleine Andersson utvecklat många olika huskurer. Hon beskriver sig som galen i huskurer och appen har sedan 2013 kunnat laddas ned i smartphones. Det är många som frågat Madeleine vad de kan göra mot olika åkommor. Något som hon tycker är roligt och också ofta rekommenderar vänner vad de ska göra. Hon tror mycket på kurerna som utvecklades innan dagens läkemedel fanns. Det visar sig att de fungerar och har folklig förankring trots brist på vetenskapliga bevis. Det är heller inget som bevisar att kurerna skulle vara farliga. Naturligtvis skall man inte stoppa vitlöksklyftor i öronen eftersom de kan svälla och fastna i hörselgångarna upplyser Vårdguiden.

 

Annika Sörensen som är specialistläkare inom allmänmedicin och verksam inom stresslindring anser att huskurer har bra egenskaper men att de faller under hörsägen. Det som man vet hjälper är VVV vila, värme, vätska och naturligtvis också vänlighet mot sig själv. Om man tar hänsyn till sjukdomen direkt vid halsont går det att vara frisk på en vecka annars kan det lätt ta två veckor. Tar det mer än en vecka kan det bero på att du äter vilar eller dricker för lite och inte på ett envist virus säger Annika Sörensen. Genom att det är ettriga virus som tagit sig in i våra slemhinnor i öra, näsa, hals och ner i svalget och lungorna har de redan förstört cellerna som nu måste reparera sig. Då är det redan kört och vitlök eller ingefära och allt annat gör det bara skönare men påverkar inte läkningen.

 

Annika Sörensen har här listat några huskurer som hon anser fungerar. Madeleine Andersson tycker att vi generellt ska se huskurer som ett komplement till övrig vård. Annika som tror på huskurer ser att när man använder dem har man en bra grund att bli frisk men hävdar också att vila är nummer ett.

 

Vitlök

En vanlig huskursrekommendation är att man skall äta 1–2 klyftor rå vitlök/dag för att stimulera immunförsvaret.

Annika Sörensen kommenterar detta med att man faktiskt vet att vitlök har vissa antibakteriella ämnen men att det saknas vetenskapliga studier. Därför är det enligt henne mera hörsägen.

 

Ingefära

En vanlig huskursrekommendation är koka te på färsk ingefära i 5-10 minuter. Gärna med citron eller honung i.

Annika Sörensen kommenterar detta med att man vet det är bra mot inflammationer. Även här saknas det saknas vetenskapliga studier som ger stöd.

 

Glass

En vanlig huskursrekommendation är att äta glass för det lindrar i halsen.

Annika Sörensen kommenterar detta med att glass är gott och kan kännas bra för stunden. Det går dock inte att vara snäll mot sig själv.

 

Saltvatten

En vanlig huskursrekommendation är att koka salt och vatten och sedan gurgla i halsen eller skölja i näsan.

Annika Sörensen kommenterar detta med att det säkert kan ta bort skräp i halsen. Om du sedan sköljer näsan med saltvatten istället för vanliga näsdroppar så är det bra och också ofarligt.

 

Bikarbonat

En vanlig huskursrekommendation är att blanda ihop bikarbonat med vatten för att lindra och bota hosta. Bikarbonat återställer PH-balansen i kroppen

Annika Sörensen kommenterar detta med att det verkar ytterst tveksamt. Annika anser inte att det finns bra icke receptbelagda hostmediciner. Inga icke sådana mediciner har visat sig bra i studier.

 

Chili

En vanlig huskursrekommendation är att använda det i matlagning. Ämnet capcaisin sägs lindra nästäppa och nysningar genom att bedöva nerverna i slemhinnan.

Annika Sörensen kommenterar detta med att chili innehåller bra antioxidanter som är bra på att stärka immunförsvaret innan vi överhuvudtaget blir sjuka.

 

C-vitamin

En vanlig huskursrekommendation är att äta rikligt med citrusfrukter och C-vitamintillskott för att stärka sitt immunförsvar.

Annika Sörensen kommenterar detta med att man möjligen har sett att det förhindrar att bli sjuk, men inte har så stor effekt när man väl är sjuk.

 

Honung

En vanlig huskursrekommendation är att lindra halsont genom att dricka honungsvatten eller te.

Annika Sörensen kommenterar detta med att kännas skönt och bättre för stunden, men att det inte går in under att vara snäll mot sig själv.

 

Smoothie

En vanlig huskursrekommendation är att en blandning av frukt och grönt består av antioxidanter som stärker immunförsvaret.

Annika Sörensen håller med om att gröna smoothies ger mycket antioxidanter. Äter man mycket sådant hjälper man kroppen att läka sig. Man fokuserar inte på en sak utan i ett större perspektiv avslutar Annika.

 

Begreppet förkylning kommer ju från engelskans cold som säger att man blir förkyld ar regn och rusk. Däremot finns det inga bevis för att vädret kan kopplas till förkylning. I Kina ser man förkylningen som en obalans mellan yin och yan.

 

Förkylning är en virusinfektion som gör dig hängig och sjuk. Symtomen är snuva, ont i halsen, hosta och huvudvärk. Ibland också feber. För att lindra besvären hjälper inte antibiotika utan kroppen läker själv infektionen men ibland kan febernedsättande läkemedel behövas. Oftast behöver man inte heller söka vård vid förkylning. Däremot bör man söka vård om febern håller i sig mer än fyra dygn eftersom det kan vara tecken på en infektion som behöver behandlas.

 

Begreppet huskur innebär en enklare kur för att bota sjukdomen hemma utan att anlita läkare. Dit räknas tillvägagångssätt som inte innehåller övernaturliga inslag och skall hållas isär från alternativ medicin. Det finns mycket litteratur, hemsidor och livsstilsmagasin. Huskurer finns inte enbart mot förkylning utan mot mängder av åkommor. Något som tilltalar många människor.

 

Här följer receptet till Madeleine Anderssons Superjuice

1-2 kg            morötter

1-1,5 kg          apelsiner

1 kg               äpplen

1-3 st             citroner

1 bit               ingefära (stor som en tumme)

 

Pressa allt i en juicemaskin och ställ in det du inte dricker direkt i kylen.

 

Publicerat 2015-11-05, Redaktionen