Novaluzid

Läkemedelsinformation

Novaluzid är ett läkemedel som används vid halsbränna och sura uppstötningar. Läkemedlet kan även användas vid sår i magsäcken och tolvfingertarmen.

Novaluzid tillhör en läkemedelsgrupp som kallas antacida eller syraneutraliserande medel. De verksamma ämnena är aluminium och magnesium.

Novaluzid finns som tuggtabletter. Läkemedlet kan köpas receptfritt mot halsbränna och sura uppstötningar.

Så här fungerar läkemedlet

I magsäcken bildas magsaft, som hjälper till att bryta ner maten. Magsaften består bland annat av saltsyra, som gör maginnehållet surt. Den övre magmunnen är en slags ventil som tillåter att maten passerar ner till magsäcken, men förhindrar att maginnehållet backar tillbaka upp till matstrupen. Om den övre magmunnen inte kan hålla tätt kan det hända att du får upp magsaft i matstrupen. Du kan då få halsbränna, sura uppstötningar och värk eller tryck bakom bröstbenet. Syran kan också orsaka inflammation i matstrupen. I magsäcken kan magsår uppkomma och magsår som redan finns kan få svårt att läka.

De verksamma ämnena i Novaluzid verkar syraneutraliserande. De binder saltsyran i magen och minskar därigenom surheten i magen. Den syrabindande effekten kommer inom några minuter och varar i 1-2 timmar.

Hur tar tar jag läkemedlet?

Du ska inte ta Novaluzid tillsammans med juice eller andra sura drycker. Då kan upptaget av aluminium i kroppen öka, vilket på lång sikt kan vara skadligt.

Tugga tuggtabletterna noga och svälj.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Vid halsbränna och sura uppstötningar är en vanlig dos 1-2 tuggtabletter när du har besvär.

Vid magsår och sår i tolvfingertarmen är en vanlig dos 1-3 tabletter cirka en timme efter måltid och innan du går och lägger dig.

Högkostnadsskydd

Läkemedlet ingår inte i högkostnadsskyddet. Det innebär att du betalar hela kostnaden själv. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Viktigt

Rådgör med läkare innan du tar Novaluzid om du har dåligt fungerande njurar.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Om du tar flera läkemedel samtidigt finns det risk för att de påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om att det går bra att ta andra läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Ta inte Novaluzid tillsammans med

  • vissa läkemedel mot infektioner som tillhör läkemedelsgrupperna tetracykliner eller kinoloner, till exempel Doxyferm, Tetralysal och Ciprofloxacin
  • D-vitaminpreparat som innehåller kalcitriol, till exempel Rocaltrol
  • vissa läkemedel mot cancer, till exempel Estracyt, Alkeran och Iressa.

Vissa läkemedel ska inte tas vid samma tillfälle som Novaluzid. Däremot kan du ta dem två timmar före eller efter Novaluzid. Det gäller till exempel

  • järnmediciner
  • hjärtmediciner som innehåller digoxin eller sotalol
  • sköldkörtelhormoner, till exempel Levaxin
  • läkemedel mot epilepsi som innehåller gabapentin, till exempel Neurontin.

Biverkningar

Det är ovanligt med biverkningar av läkemedlet.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid och när du ammar. Det verksamma ämnet passerar inte över i modersmjölken. 

Andra liknande läkemedel

Det finns andra läkemedel som tillhör läkemedelsgruppen antacida. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämnen, eftersom du då kan få i dig för mycket.

Exempel på andra antacida är Novalucol och Rennie.

 

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden