Njurröntgen – urografi

En njurröntgen, så kallad urografi, kan du få göra för att läkaren ska kunna undersöka njurarna. Undersökningen kan göras för att se om du har några förändringar i njurarna som beror på sjukdom, till exempel njursten eller en tumör.

Förberedelser

Du brukar få detaljerade instruktioner om förberedelserna från kliniken där undersökningen ska göras.

Du måste ofta göra ett uppehåll med medicinen när du ska göra undersökningen, om du har diabetes och använder mediciner som innehåller metformin. Du ska alltid prata med din läkare.

Så går undersökningen till

På röntgenavdelningen får du först få ta av dig alla kläderna på överkroppen. Du brukar kunna få ha ett tunt linne på dig om du känner dig besvärad av det. Navelpiercing ska tas av om du har en sådan. Sedan får du lägga dig ner på en brits.

Du får kontrastvätska insprutad direkt i blodet för att njurarna ska synas tydligare på röntgenbilderna.

Kontrastvätskan måste stanna kvar i njurarna under bildtagningen. Därför spänns ett bälte runt magen. Bältet spänns åt ganska hårt. Det kan kännas obehagligt, men det brukar inte göra ont.

Sedan tas bilderna. När bältet runt magen har tagits av tas en sista bild. Sedan får du gå hem. Hela undersökningen tar lite mer än en halvtimme.

Så mår du efteråt

Du mår som vanligt efteråt. En del kan känna sig lite illamående av kontrastvätskan. Det är bra att dricka lite extra under det första dygnet efter njurröntgen, för att skölja ut kontrastvätskan ur kroppen.

Hur lång tid det tar innan du får svar på undersökningen varierar. Du får svaret av den läkare som skrev remiss till undersökningen.

Andra undersökningsmetoder för njurarna

Undersökning av njurarna görs oftast med datortomografi eller ultraljud. Datortomografi ger mer information om utseendet på och i njurarna än urografi. Ultraljud är en undersökning som kan visa om det finns stenar eller stopp i njuren.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden