Nitrofurantoin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet nitrofurantoin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Furadantin
  • Nitrofurantoin Alternova.

Vad är nitrofurantoin?

Nitrofurantoin är ett bakteriehämmande antibiotika.

Nitrofurantoin används för att behandla urinvägsinfektion. Läkemedlet kan även användas förebyggande om du ofta får urinvägsinfektion.

Så här fungerar nitrofurantoin

Det är inte helt känt hur nitrofurantoin verkar, men på något sätt påverkas bakteriernas ämnesomsättning så att de inte kan föröka sig.

Läkemedlet tas snabbt upp av tarmen, sprider sig i kroppen och börjar verka i urinen redan inom en halvtimme. Du bör känna dig bättre inom ett par dygn. Gör du inte det ska du ta kontakt med läkaren igen.

I vilka former finns nitrofurantoin?

Nitrofurantoin finns som tabletter som är receptbelagda.

Hur använder jag nitrofurantoin?

Ta tabletterna tillsammans med en måltid. Då får du bättre verkan av läkemedlet, samtidigt minskar risken för att du ska må illa. Tabletterna kan krossas och blandas i lite vatten eller mat.

Alkohol påverkar inte effekten av nitrofurantoin.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

Vuxna tar ofta läkemedlet tre gånger om dagen i fem dagar. Om du tar nitrofurantoin förebyggande kan du få ta läkemedlet under långa perioder. Den dagliga dosen provas då ut för varje person så att den blir så låg som möjligt.

Glömd dos

Om du har glömt en dos ska du ta den så fort du kommer ihåg det. Men om det är mindre än halva tiden kvar till nästa dos är det bättre att hoppa över den glömda dosen, och sedan fortsätta som vanligt.

Att tänka på när du använder nitrofurantoin

Det är viktigt att inte avbryta behandlingen även om besvären har gått över. Om du slutar för tidigt kan några bakterier överleva och börja föröka sig. Infektionen kan då komma tillbaka.

Nitrofurantoin kan i sällsynta fall orsaka biverkningar från lungorna, till exempel hosta och feber. Då bör du söka läkare.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

Det är ovanligt att få biverkningar av läkemedlet. En del kan må illa, särskilt vid högre doser och då läkemedlet tas på fastande mage.

Graviditet och amning

Läkemedlet har använts av många gravida kvinnor utan att fostret har påverkats, men du bör ändå rådgöra med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid.

Du ska inte använda läkemedlet när du ammar barn som är yngre än en månad. Nitrofurantoin passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet. Om du behöver använda läkemedlet när du ammar barn som är över en månad bör du rådgöra med läkare.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden