Nipaxon

Läkemedelsinformation

Nipaxon är ett hostdämpande läkemedel som används vid rethosta.

Läkemedlet innehåller det verksamma ämnet noskapin.

Recept och högkostnadsskydd

Nipaxon finns som tabletter i styrkan 50 milligram och i flytande form i styrkan 2,5 och 5 milligram per milliliter. Läkemedlet kan köpas receptfritt.

Läkemedlet ingår inte i högkostnadsskyddet. Det innebär att du betalar hela kostnaden själv. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

Det verksamma ämnet noskapin hämmar hostreflexen genom att påverka hostcentrum i hjärnan.

Hur tar jag läkemedlet?

Tabletterna bör sväljas hela eftersom det verksamma ämnet i tabletten smakar illa. Om du har svårt att svälja tabletten kan du dela den.

Ta läkemedlet mellan måltiderna.

Flaskan med Nipaxon i flytande form ska skakas innan du tar den. Då blandas innehållet ordentligt så att du kan få i dig rätt mängd av det verksamma ämnet.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

En vanlig dos för vuxna är 1 tablett 3 gånger om dagen.

Till barn doseras läkemedlet efter barnets ålder.

Den flytande formen av Nipaxon i styrkan 2,5 milligram per milliliter kan ges till barn från 2 år. Styrkan 5 milligram per milliliter kan ges till barn från 4 år. Tabletterna kan ges till barn från 10 år.

Viktigt

Eftersom läkemedlet dämpar hostreflexen kan det bli svårare att hosta upp slem. Därför bör du inte använda den när du har hosta med mycket slem. Ge inte läkemedlet till barn under 2 år eftersom små barn har svårt att hosta upp slem.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Om du behandlas med blodförtunnade läkemedel som innehåller warfarin, till exempel Waran, bör du rådgöra med läkare innan du tar Nipaxon. Om du tar de båda läkemedlen samtidigt kan effekten av warfarin öka, vilket kan leda till ökad blödningsrisk.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet kan få ont i huvudet eller känna sig dåsiga.

I sällsynta fall kan vissa personer få intensiv smärta i magen eller bröstet en halvtimme till fyra timmar efter att läkemedlet tas. Smärtan går över av sig själv efter en till tre timmar.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden