Niferex

Läkemedelsinformation

Niferex är ett läkemedel som innehåller järn. Det används vid den typ av blodbrist som kallas järnbristanemi. Läkemedlet används även för att förebygga järnbrist hos blodgivare och gravida kvinnor. Det verksamma ämnet är järnglycinsulfat.

Niferex finns som enterokapslar och som droppar. Läkemedlet kan köpas receptfritt.

Så här fungerar läkemedlet

Järn är ett mineralämne som är nödvändigt för kroppen och som du normalt får i dig genom maten. Kroppen behöver framför allt järn för att bilda hemoglobin (Hb). Hemoglobin är ett ämne som finns i de röda blodkropparna och som fångar upp och transporterar syre från lungorna ut till alla delar av kroppen. Kroppen har extra förråd av järn. Om kroppen får för lite järn används först dessa förråd för tillverkningen av hemoglobin. Om detta inte räcker och halten hemoglobin i blodet blir för låg, uppstår blodbrist.

En orsak till järnbristanemi kan vara blodförlust, till exempel genom menstruationer eller blodgivning. Andra orsaker kan vara att du inte får i dig tillräckligt med järn genom maten eller att du har en sjukdom som gör att kroppen inte kan ta upp järnet så bra. Under senare delen av graviditeten behöver det växande fostret mer järn än vad moderns reserver räcker till.

Behandlingen behöver ofta pågå i flera månader för att blodvärdet ska bli normalt igen och kroppens förråd av järn ska fyllas på.

Hur tar jag läkemedlet?

Använd bara järnmedicin när det är säkert att du har behov av tillskott eftersom för mycket järn kan vara skadligt.

Järn kan irritera matstrupen. Du ska därför svälja kapslarna med minst ett halvt glas vätska och sitta eller stå upp när du tar dem. De innehåller små korn, som har en hinna som inte kan lösas upp i magsäcken. Hinnan skyddar läkemedlet från att förstöras av den sura magsaften. Om kornen krossas eller tuggas förstörs hinnan, vilket leder till försämrad effekt av läkemedlet och biverkningarna kan öka. Om du har svårt att svälja kan du öppna kapslarna och svälja kornen med vatten.

Dropparna bör blandas ordentligt med vatten och sväljas genom ett sugrör för att förhindra missfärgning av tänderna. Om du ger dropparna till ett barn kan dropparna blandas med vatten, fruktsaft eller fruktkräm.

Ta Niferex mellan måltider eller på fastande mage på morgonen. Innehållsämnen i mat, kaffe och te kan minska upptaget av järn. Tiden mellan intag av dessa och Niferex bör vara minst två timmar.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

En vanlig dos vid blodbrist för ungdomar och vuxna är 1 kapsel 2-3 gånger dagligen.

Dosen till barn beror på barnets vikt.

Om du har glömt att ta en dos

Om du har glömt att ta läkemedlet vid den tidpunkt du brukar ta det, går det bra att ta dosen senare under dagen. Har du helt glömt att ta läkemedlet en dag fortsätter du som vanligt nästa dag. Ta inte någon extra dos.

Högkostnadsskydd

Ibland ingår läkemedlet i högkostnadsskyddet när det skrivs ut på recept. Fråga din läkare eller på ett apotek vad som gäller. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 300 kronor. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Viktigt

Läkemedel som innehåller järn kan orsaka förgiftning hos små barn. Därför måste du vara noga med att förvara tabletterna utom räckhåll för barn.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Ta inte järnmedicin tillsammans med vissa antibiotika. Det gäller dels antibiotika som tillhör gruppen kinoloner, till exempel de som innehåller ciprofloxacin eller norfloxacin. Om du måste ta båda läkemedlen ska Niferex tas minst två timmar efter kinoloner. Det gäller även antibiotika som tillhör gruppen tetracykliner. Läkemedel som innehåller doxycyklin ska man inte kombinera med järn. Om du tar läkemedel som innehåller lymecyklin, tetracyklin eller oxitetracyklin ska Duroferon tas tre timmar före eller två timmar efter.

Ta inte Niferex samtidigt som du tar läkemedel mot halsbränna och sura uppstötningar, så kallade antacida, till exempel Novalucol och Rennie. Detsamma gäller läkemedel som innehåller alginsyra, till exempel Gaviscon. Dessa läkemedel kan tas minst två timmar före eller efter Niferex. Om du tar dem samtidigt eller med för litet mellanrum försämras upptaget av järn i kroppen.

Biverkningar

En del personer som använder järnmedicin kan till exempel må illa, få ont i magen, förstoppning eller diarré. Vissa kan få mörkare avföring av läkemedlet.

Magbesvär kan minska om du tar läkemedlet tillsammans med mat. Om biverkningarna är besvärande kan eventuellt dosen minskas.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid och när du ammar.

Andra läkemedel som innehåller järn

Det finns andra läkemedel som innehåller järn. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämne, eftersom du då kan få i dig för mycket av ämnet. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Exempel på läkemedel som innehåller järn är Duroferon.

Järn ingår även i lägre doser i många så kallade multivitaminpreparat tillsammans med andra mineraler och vitaminer.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden