Nexplanon

Läkemedelsinformation

Nexplanon är ett långtidsverkande preventivmedel i form av ett så kallat implantat, som sätts in under huden.

Nexplanon innehåller hormonet etonogestrel. Det är ett så kallat gestagen, det vill säga ett konstgjort hormon, som verkar på ungefär samma sätt som ett av kroppens egna könshormoner, gulkroppshormon.

Så här fungerar Nexplanon

Nexplanon består av en böjlig plaststav, som innehåller hormon. Hormonet frigörs från staven under hela den tid hormonstaven sitter under huden.

Nexplanon skyddar mot graviditet genom att förhindra ägglossning. Dessutom gör läkemedlet att sekretet i livmoderhalsen blir tjockare, så att spermierna får svårt att ta sig upp genom livmoderhalsen till livmodern.

Hormonstaven ger skydd mot graviditet i tre år. Du kan behöva byta ut staven tidigare om du är överviktig, eftersom den skyddande effekten är lite mindre hos överviktiga.

Plaststaven kan inte lösas upp i kroppen och sitter kvar på samma plats under hela behandlingstiden. Du kan när som helst få hjälp att ta ut hormonstaven med ett enkelt ingrepp.

Hormonstaven förs in under huden

Nexplanon är receptbelagd och sätts in på insidan av överarmen av en läkare eller barnmorska.

Hormonstaven förs in strax under huden med en spruta. Huden kan bedövas med kräm eller en spruta. Staven är 4 centimeter lång och 2 millimeter i diameter. Det lilla snittet i huden behöver inte sys utan tejpas ihop.

En lämplig tidpunkt att sätta in staven är under mensens första fem dagar. Om den sätts in vid en annan tidpunkt under menscykeln bör du försäkra dig om att du inte är gravid och använda kondom de först sju dagarna. När den tas ut kommer ägglossningarna igång, och du kan bli gravid igen.

Viktigt

Använd inte Nexplanon om du har blödningar från underlivet som du inte vet orsaken till, om du har bröstcancer, leversjukdom eller är gravid.

Kontakta läkare om något av följande inträffar:

  • Du får ihållande smärtor i magen eller nedre delen av buken.
  • Du får oväntade eller kraftiga blödningar.
  • Du har tecken på en inflammation i området runt implantatet.
  • Du blir gravid.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

Det är vanligt att mensblödningarna blir annorlunda under behandlingstiden. Hos vissa uteblir mensen helt medan andra får mer långdragna eller täta blödningar. Det vanligaste är att mensblödningarna kommer med längre intervall.

En del som använder Nexplanon kan till exempel få bröstspänningar, huvudvärk, viktökning, akne eller humörförändringar. Besvären brukar försvinna eller minska efter några månader.

Kontakta din läkare eller barnmorska om du blir svullen och får ont där hormonstaven satts in.

Graviditet och amning

Använd inte Nexplanon under graviditet även om hormonet i staven troligtvis inte innebär någon risk för fostret. Om du blir gravid bör hormonstaven tas ut om du vill fullfölja graviditeten.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken. Det är ytterst osannolikt att barnet påverkas.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden