Navelbråck

Navelbråck innebär att ett område på magens insida nära naveln har försvagats. En så kallad bråcksäck bildas under huden och det blir en rund utbuktning på magen. Navelbråck är vanligast hos barn och växer oftast bort.

Navelbråck är oftast medfött. Det är vanligast hos barn, men ungefär två av hundra vuxna har navelbråck. Navelbråck hos barn är oftast ungefär två till tre centimeter i diameter, hos vuxna kan det vara mer än dubbelt så stort. Hos barn växer navelbråck oftast bort av sig själv.

Om du får navelbråck som vuxen kan vävnad från magen, till exempel tarmen, pressas ut i bråcksäcken. Om inte utbuktningen trycks tillbaka kan vävnaden komma i kläm, svullna eller skadas och ett så kallat inklämt bråck kan bildas.

Symtom

För det mesta får du inte några besvär av ett navelbråck, men ibland kan det vara ömt.

Ett inklämt bråck är ofta hårt och ömt och kan göra att du mår illa och kräks. Det är inte farligt att försöka trycka tillbaka ett inklämt bråck in mot magen, men det kan göra ont.

Behandling

Barn under fyra år brukar inte opereras eftersom navelbråck under de första levnadsåren oftast försvinner utan behandling.

Vuxna som har navelbråck kan, om de upplever att bråcket ger besvär, försöka att föra tillbaka utbuktningen mot naveln genom att trycka lätt på den. Om bråcket ger mycket besvär kan det opereras. Inklämt bråck opereras alltid.

När ska jag söka vård?

Om du har en mjuk och oöm utbuktning på magen kan du kontakta en vårdcentral.

Du ska genast söka vård på en jouröppen mottagning eller en vårdcentral om utbuktningen vid naveln blir hård och öm och inte kan föras tillbaka in mot magen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.   

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden