Natriumkromoglikat

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet natriumkromoglikat finns under flera olika namn, från olika tillverkare.
Exempel är

  • Allgil
  • Lecrolyn
  • Lecrolyn sine
  • Lomudal
  • Lomudal G.I.

Vad är natriumkromoglikat?

Natriumkromoglikat är ett läkemedel mot allergi, till exempel vid pollenallergi. Läkemedlet förebygger och lindrar allergiska symtom som rinnande och kliande ögon. Läkemedlet används även vid födoämnesallergi – matallergi.

I vilka former finns natriumkromoglikat?

Natriumkromoglikat finns som

  • ögondroppar i droppflaska i styrkorna 20 och 40 milligram per milliliter
  • ögondroppar i endosbehållare i styrkorna 20 och 40 milligram per milliliter
  • lösning som sväljs i styrkan 20 milligram per milliliter vid födoämnesallergi – matallergi.

Natriumkromoglikat i form av lösning som du sväljer är receptbelagd. Övriga läkemedelsformer kan köpas receptfritt för vuxna och barn.

Så här fungerar läkemedlet

När du kommer i kontakt med något som du är allergisk mot frisläpps bland annat ämnet histamin i kroppen. Histamin kan orsaka besvär som till exempel rinnande och kliande ögon, nästäppa, rinnsnuva, klåda och nässelutslag. Det verksamma ämnet i läkemedlet minskar frisättningen av histamin. Då lindras besvären.

Det är inte helt känt hur natriumkromoglikat fungerar, men förmodligen förhindrar det att histamin, och andra inflammationsframkallande ämnen, frisläpps från celler i kroppen och på så sätt dämpas den allergiska reaktionen.

Hur tar jag natriumkromoglikat?

Ögondroppar i droppflaska

Natriumkromoglikat i flaska innehåller konserveringsmedlet bensalkonklorid som kan missfärga mjuka kontaktlinser. Om du har mjuka kontaktlinser kan du använda engångspipetterna i stället. De innehåller inget konserveringsmedel.

Dra försiktigt ner det nedre ögonlocket när du tar dropparna och droppa sedan en droppe på insidan av det nedre ögonlockets mitt. Blinka ett par gånger för att droppen ska spridas i hela ögat.

Undvik att röra vid ögat eller ögonfransarna med flaskspetsen, för att bakterier inte ska komma in i flaskan.

Ögondropparna ska användas inom fyra veckor efter att flaskan har öppnats.

Ögondroppar i endosbehållare

Skaka ner lösningen så den hamnar i botten innan du öppnar endosbehållaren. Endosbehållaren öppnas sedan genom att vingen vrids av.

Använd ögondropparna direkt efter att du har vridit av ringen. En endosbehållare räcker till båda ögonen och när den är använd ska den kastas.

Dra försiktigt ner det nedre ögonlocket när du tar dropparna och droppa sedan en droppe på insidan av det nedre ögonlockets mitt. Blinka ett par gånger för att droppen ska spridas i hela ögat.

Oöppnade pipetter i ett öppnat kuvert är hållbara i fyra veckor och ska förvaras i innerförpackningen. Använd inte ögondropparna om de har blivit grumliga.

Lösning

Svälj lösningen som den är, eller blanda ut med vatten eller juice. Du ska ta läkemedlet ungefär 15 minuter innan måltid. Det är bra om du sköljer runt vätskan i munnen innan du sväljer. Då förhindrar du att allergiframkallande ämnen tas upp i kroppen via munhålans slemhinna. 

Natriumkromoglikat är känsligt för ljus och ska därför förvaras i originalförpackningen. Den ska skyddas mot kyla.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Det kan vara bra att börja behandlingen mot allergiska besvär lite innan du utsätts för det du är allergisk mot. Om du är allergisk mot pollen följ pollenrapporten för att få veta när det är dags att börja ta läkemedlet.

Behandlingen behöver ofta pågå så länge du har besvär.

Ögondroppar

En vanlig dos av de svagare ögondropparna för vuxna och barn är 1-2 droppar i varje öga 4 gånger per dag. En vanlig dos av de starkare dropparna för vuxna och barn är 1-2 droppar i varje öga 2 gånger per dag.

Lösning

En vanlig dos för vuxna är 1 endosbehållare 4 gånger dagligen. En vanlig dos för barn mellan 2 och 14 år är en halv endosbehållare 4 gånger om dagen.

Att tänka på när du tar natriumkromoglikat

Ögondroppar

Om de allergiska besvären inte blir bättre, eller om du bara har besvär i ett öga rådgör med läkare.

Om du ska använda andra ögondroppar i samma öga ta de olika dropparna med minst 15 minuters mellanrum. Det är för att den andra droppen inte ska spola ut den första.

Lösning

Läkemedlets verkan märks först efter ett par veckors användning. Det är därför viktigt att inte avbryta medicineringen i förtid utan att fråga läkaren.

Biverkningar

Ögondroppar

Det kan svida eller kännas lite irriterat i ögat, särskilt just när du droppar i läkemedlet i ögonen.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid och när du ammar.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden