Nagelbandsinfektion

Nagelbandsinfektion orsakas av ett litet sår vid nageln där bakterier eller svamp kan tränga in och växa till. Nagelbandsinfektion går vanligtvis över av sig själv.

Såret kan bero på att du har rivit eller bitit på nagelbandet. Det kan också bero på att kanten på nageln skär in i huden. Det kallas nageltrång och är vanligast att få på stortån. 

Symtom

Det här är vanliga besvär vid nagelbandsinfektion:

  • Du har ont kring nageln.
  • Du blir varm, röd och svullen kring nageln.
  • Det bildas var.

Vad kan jag göra själv?

Lindrig nagelbandsinfektion kan du behandla själv.

Tvätta med tvål och vatten. Det brukar kännas bra och kan underlätta läkning om du lägger en kompress fuktad med vatten över nageln och fäster med lite gasbinda. Lätta på förbandet med några timmars mellanrum och fukta kompressen på nytt.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer in på dig:

  • Du får varbildning och smärta runt en nagel.
  • Nagelbandsinfektionen blir inte bättre trots att du har försökt lindra den själv.

Om du har diabetes, nedsatt blodcirkulation eller nedsatt immunförsvar och får nagelbandsinfektion ska du kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning direkt.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.  

Behandling

En sjuksköterska eller läkare kan tömma ut varet om du har mycket besvär. Ibland kan det behövas behandling med antibiotika.

I enstaka fall med återkommande besvär kan hela eller en del av nageln opereras bort.

Minska risken för nagelbandsinfektion

Klipp inte naglarna för kort eftersom det då finns risk för att de skär in i huden när de växer. Det är bra att klippa tånaglarna rakt. Bäst är att använda en rak nageltång eller sax. Runda av nagelkanterna med en nagelfil om de känns vassa.

Risken för nagelbandsinfektion på tånaglarna kan öka om du har trånga skor.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden