Metformin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet metformin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

 • Glucophage
 • Metformin Actavis
 • Metformin Amneal
 • Metformin Aurobindo
 • Metformin Bluefish
 • Metformin EQL Pharma
 • Metformin Mylan
 • Metformin Orifarm
 • Metformin Sandoz
 • Metformin Stada
 • Metformin Vitabalans.

Vad är metformin?

Metformin används vid typ 2-diabetes när behandling med kost och motion inte räcker. Du kan få metformin som enda läkemedel eller tillsammans med något annat läkemedel mot diabetes.

I vilka former finns metformin?

Metformin finns som tabletter i styrkorna 500 milligram, 850 milligram och 1000 milligram. Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar metformin

Socker transporteras med blodet till kroppens olika organ, och fungerar där som energikälla i cellerna. För att sockret ska kunna gå över från blodet in i cellerna behövs hormonet insulin. Om det finns för lite insulin stannar sockret kvar i blodet. Då får du högt blodsocker och cellerna får för lite energi. Om du har typ 2-diabetes är cellerna mindre känsliga för insulin, och det insulin som kroppen tillverkar räcker inte till.

Metformin ökar cellernas känslighet för insulin så att socker tas upp från blodet. Den minskar även leverns egen tillverkning av socker och dämpar upptaget av socker från maten. Blodsockerhalten sjunker utan att bli alltför låg.

Hur använder jag metformin?

Det är bra att ta medicinen tillsammans med mat, eller precis när du har ätit. Då minskar risken för magbesvär.

Tabletterna ska sväljas hela med lite vatten och får inte krossas eller tuggas.

Metformin har en fiskliknande lukt. Tabletterna är dragerade för att dölja lukten men den kan ibland kännas ändå.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

En vanlig dosering är 2-3 gånger om dagen. 

Det är vanligt att behandlingen börjar med en låg dos och efter 10-15 dagar mäts blodsockret för att se om dosen behöver ändras. Dosen får inte vara högre än 3000 milligram per dag.

Om du har glömt att ta en tablett ska du ta nästa dos som vanligt. Ta inte någon extra dos istället för den glömda dosen.

Att tänka på när du tar metformin

När du använder metformin tillsammans med andra läkemedel mot diabetes kan blodsockret bli för lågt. Om du känner hunger, matthet, oro eller får svettningar, darrningar, huvudvärk och blir blek kan det bero på att blodsockret blivit för lågt. Sådana symtom kallas känningar och försvinner oftast ganska snabbt när du äter något sött, till exempel druvsocker. Även ett glas mjölk kan hjälpa.

Om du får ont i magen och kräkningar, ont i musklerna, känner dig svag och orkeslös eller får svårt att andas ska du omedelbart kontakta sjukhus. Det kan vara symtom på att kroppens balans av mjölksyra har rubbats så att du har fått mjölksyraförgiftning, så kallad laktatacidos

Du bör vara försiktig med alkohol när du tar metformin. Det ökar risken för mjölksyraförgiftning.

Om du ska opereras eller om du ska göra en röntgenundersökning med kontrastmedel måste du ofta göra ett uppehåll i medicineringen. Du ska då prata med din läkare.

Om du har diarré eller kräks

Risken för att få mjölksyraförgiftning ökar om du får vätskebrist. Om du behandlas med metformin och kräks, har diarré eller får svårt att få i dig vätska ska du inte ta metformin. Innan du tar nästa dos är det viktigt att du kontaktar din läkare eller diabetessjuksköterska.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del kan få magbesvär, till exempel illamående, kräkningar, diarré, ont i magen eller tappa matlusten. Dessa biverkningar kan minska eller försvinna helt när du har tagit läkemedlet en tid. Magbesvären kan också lindras om du tar medicinen i samband med måltid. Vissa kan känna metallsmak i munnen.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid eller ammar.

Läkemedel som innehåller metformin och annat verksamt ämne

Det finns läkemedel som innehåller metformin tillsammans med något annat verksamt ämne. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämnen, eftersom du då kan få i dig för mycket. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden