Mesalazin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet mesalazin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

 • Asacol
 • Mesasal
 • Mezavant
 • Pentasa
 • Pentasa Sachet
 • Salofalk.

Vad är mesalazin?

Mesalazin används om du har en inflammation i tjocktarmen, så kallad ulcerös kolit.

Läkemedlet används även vid behandling av ulcerös proktit, när enbart ändtarmen är inflammerad.

I vilka former finns mesalazin?

Mesalazin finns i flera former och styrkor för olika behov:

 • depåtabletter i styrkorna 500 milligram och 1 gram
 • depågranulat i dospåse i styrkorna 1 gram, 2 gram och 4 gram
 • enterodepågranulat i dospåse i styrkorna 1000 milligram och 3000 milligram
 • enterotabletter i styrkorna 400 milligram och 800 milligram
 • enterodepåtabletter i styrkan 1200 milligram
 • rektalskum i styrkan 1 gram per puff
 • rektalsuspension i styrkan 1 gram
 • stolpiller, som även kallas suppositorier, i styrkorna 500 milligram och 1 gram.

Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar mesalazin

Läkemedlet är inflammationshämmande.

Vid ulcerös kolit och ulcerös proktit minskar läkemedlet inflammationen i tarmens slemhinna. Då minskar den diarré som sjukdomen orsakar. Mesalazin kan användas både för att lindra symtomen vid akuta anfall och i förebyggande syfte.

Om du har svåra besvär kan du ibland behöva ta mesalazin tillsammans med kortisonläkemedel.

Hur använder jag mesalazin?

Depåtabletter

Depåtabletter ska sväljas hela med lite vatten. Orsaken är att det verksamma ämnet löses ut lite i taget. På så sätt får du en jämn och långvarig effekt av läkemedlet med så lite biverkningar som möjligt.

Om du har svårt att svälja depåtabletten kan du slamma upp den i cirka tre matskedar vatten, innan du tar den. Ta dosen omedelbart efter att den blandats med vatten. Om du tuggar eller krossar en depåtablett verkar den för kraftigt och under för kort tid.

Om depåtabletterna har en skåra kan de delas men får inte tuggas eller krossas. Delarna måste sväljas hela.

Ibland kan du se någonting som liknar en tablett i avföringen. Det är det tomma skalet av tabletten som blir kvar och följer med avföringen ut ur kroppen.

Läkemedlet är ljuskänsligt och bör därför förvaras i sin originalförpackning.

Enterotabletter och enterodepåtabletter

Enterotabletter och enterodepåtabletter är täckta med ett skikt som gör att de inte förstörs av magsyran. Det verksamma ämnet avges först när enterotabletterna och enterodepåtabletterna når tarmen där de verkar. Det kan vara en fördel om du mår illa av läkemedlet. På grund av depåverkan avges det verksamma ämnet i enterodepåtabletterna gradvis och långsamt. Fördelen med detta är att effekten blir mer långvarig, då läkemedlet ska verka lokalt i tarmen.

Tabletterna ska sväljas hela med lite vätska. Du ska aldrig krossa eller tugga tabletterna, eftersom det förstör skiktet, vilket medför att effekten av läkemedlet minskar eller helt uteblir.

Läkemedlet är fuktkänsligt och bör därför förvaras i sin originalförpackning.

Depågranulat och enterodepågranulat

Depågranulat är tillverkat på ett sätt som gör att det verksamma ämnet löses ut lite i taget. På så sätt får du en jämn och långvarig effekt av läkemedlet med så lite biverkningar som möjligt. Om du tuggar på kornen verkar läkemedlet för kraftigt och under för kort tid.

Enterodepågranulat består av likformiga små korn, där varje korn är täckt med ett skikt som inte förstörs av magsyran. Det verksamma ämnet avges först när granulatet når tarmen. På grund av depåverkan avges läkemedlet gradvis och långsamt. Fördelen med detta är att effekten blir mer långvarig, då läkemedlet ska verka lokalt i tarmen.

Granulat passar för barn och för vuxna som har svårt att svälja tabletter.

Häll granulatet direkt i munnen på tungans bakre del och svälj därefter det tillsammans med lite vatten eller apelsinjuice.

Granulatet är känsligt för fukt och ljus och ska förvaras i foliepåsen tills det ska användas. En öppnad dospåse får inte sparas för att användas senare. Då kan kornen smälta eller klumpa ihop sig så att det verksamma ämnet inte kan frisättas på rätt sätt.

Du ska aldrig krossa eller tugga enterodepågranulat, eftersom det förstör skiktet, vilket medför att effekten av läkemedlet minskar eller helt uteblir.

Rektalsuspension

Rektalsuspensionen består av en behållare med en pip. Vrid pipen på behållaren ett varv och för in pipen i ändtarmen. Det kan vara bra att smörja lite salva, till exempel vaselin på behållarens pip, så går det lättare att föra in den.

Läkemedlet är ljuskänsligt och bör därför förvaras i sin originalförpackning. Det ska förvaras i skydd mot kyla och får inte frysas.

Rektalskum

Rektalskum, det vill säga skum som verkar i ändtarmen. Skummet är förpackat i en behållare. Till behållaren finns en sprutspets som du för in i ändtarmen.

Läkemedlet ska förvaras i skydd mot värme, kyla och får inte frysas.
Behållaren får inte punkteras eller brännas, ens när den är tom.

Stolpiller

Stolpiller förs in i ändtarmen. Det verksamma ämnet i stolpiller är uppblandat med fett eller vax som smälter inne i ändtarmen. Läkemedlet är avsett att verka på plats i ändtarmen.

Om du doppar stolpillret hastigt i ljummet vatten så går det lättare att föra in.

Läkemedlet är ljuskänsligt och bör därför förvaras i sin originalförpackning.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

Dosen är olika beroende på vilken sjukdom du har och hur svår den är.

Sjukdomen går i perioder, så kallade skov. Mellan skoven har du oftast perioder då du mår bättre och får en lägre dos, avsedd som underhållsbehandling för att förebygga nya skov.

När det gäller barn beror dosen på hur mycket barnet väger.

Det är bra att försöka fördela doserna så jämnt som möjligt under dygnet.

Glömd dos

Om du har glömt att ta läkemedlet vid den tidpunkt du brukar ta den, går det bra att ta den senare under dagen. Har du helt glömt att ta läkemedlet en dag fortsätter du som vanligt nästa dag. Ta inte någon extra dos.

Att tänka på när du använder mesalazin

Ta inte läkemedlet utan att rådgöra med läkare om du är överkänslig mot acetylsalicylsyra. Det beror på att det verksamma ämnet mesalazin är besläktat med acetylsalicylsyra som finns i vanliga receptfria, värkmediciner, till exempel Aspirin och Treo.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet kan få magbesvär som till exempel ont i magen, må illa eller diarré. Du kan också få till exempel nässelutslag eller andra hudutslag.

Om du använder stolpiller, rektalsuspension eller rektalskum kan du även känna irritation i ändtarmen.

Graviditet och amning

Erfarenheten visar att mesalazin kan användas vid graviditet.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Andra liknande läkemedel

Det finns inga andra läkemedel som innehåller mesalazin. Däremot finns det andra läkemedel som innehåller liknande ämnen. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel med samma effekt eftersom du då kan få oönskade effekter och biverkningar.

Exempel är

 • Colazid
 • Dipentum
 • Salazopyrin
 • Salazopyrin EN
 • Sulfasalazin medac.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden