Mannens yttre könsorgan

Mäns könsorgan kan se ut på olika sätt. Penisar kan vara olika långa, tjocka och sneda. Olika delar kan vara prickiga, håriga och ha olika doft och färg.

Penisskaftet

Penisen består upp av tre svällkroppar. Två av svällkropparna går bredvid varandra på skaftets högra och vänstra sida. Det är framför allt de som gör att penis blir hård vid erektion. Den tredje svällkroppen ligger under de andra två och bildar i sin yttersta del själva ollonet. Genom den tredje svällkroppen går urinröret. Eftersom den inte blir lika hård vid erektion kan urinröret hållas öppet så att sperma kan komma ut vid utlösning.

På penisen finns inget underhudsfett och därför syns blodkärl, talgkörtlar och hårsäckar tydligt. Det kan göra att penisen kan se ådrig och knottrig ut. På undersidan av ollonet går en hudsträng från penisskaftet till ollonet, och fäster vid urinrörsmynningen. Hudsträngen kan inte töjas lika mycket som penisens övriga hud och vävnad. Vid erektion spänns därför strängen för att delvis sluta urinrörets öppning vid sex. Den kan ibland bli så spänd att den spricker. Om det händer blöder det men det är inte farligt.

Ollonet

Penisens yttersta del är ollonet. Det är mycket känsligt, och beröring ger ofta lustfyllda känslor. I puberteten får de flesta killar små knottror runt ollonkanten. De kallas penila papler, och består av hudceller och är helt ofarliga.

Förhud

Förhuden sitter längst ut runt penisen och omsluter ollonet som en hudtub. Den är till för att skydda ollonet. Strax innanför öppningen på förhuden finns en speciell sorts talgkörtel. Talget smörjer huden och håller den mjuk, och skyddar mot bakterier och svamp. Talget kallas ibland för smegma.

Pungen och testiklarna

Pungen är hudpåsen under penisen. I pungen finns testiklarna, bitestiklarna, blodkärl och sädesledarna. Det är ganska vanligt att den ena testikeln är större än den andra och pungen hänger då lite snett.

Testiklarna producerar könshormonet testosteron. Inuti testiklarna ligger också de spermiebildande gångarna, uppdelade i olika fack. Precis som på penisen finns inget underhudsfett i pungens hud. Därför syns talgkörtlar och hårsäckar tydligt och pungen kan se lite knottrig ut.

Sök vård

Om du har besvär som du är orolig över bör du söka vård. I första hand kan du vända dig till din vårdcentral. Läkaren där gör en första utredning och kan skriva remiss till en specialist vid behov.

Adress och telefonnummer till en mottagning hittar du under Hitta vård och omsorg upptill på sidan.
Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet genom att logga in.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden