Lymecyklin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet lymecyklin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Lymecycline Actavis
  • Lymelysal
  • Tetralysal.

Vad är lymecyklin?

Lymecyklin är bakteriehämmande och tillhör en grupp av antibiotika som kallas lymecykliner. Lymecykliner är så kallade bredspektrumantibiotika. Det betyder att de verkar på många olika sorters bakterier.

Lymecyklin används bland annat vid vissa lunginflammationer och underlivsinfektioner. Läkemedlet används även mot akne.

Så här fungerar lymecyklin

Lymecyklin hämmar bland annat bakteriernas ämnesomsättning vilket innebär att bakterierna inte kan föröka sig. Vid behandling av akne dämpas även inflammationen i huden.

Du bör känna dig bättre inom tre dygn. Gör du inte det ska du ta kontakt med läkaren igen.
Om du använder läkemedlet mot akne ger den god effekt först efter 1-3 månader.

I vilka former finns lymecyklin?

Lymecyklin finns som kapslar. Läkemedlet är receptbelagt.

Hur använder jag lymecyklin?

Du kan ta läkemedlet tillsammans med en måltid för att minska risken för magbesvär.

Drick inte alltför stora mängder mjölkprodukter tillsammans med lymecyklin. Orsaken är att kalcium som finns i mjölkprodukter gör att det verksamma ämnet inte tas upp lika bra från tarmen.

Svälj kapslarna hela med minst ett halvt glas vatten. Sitt eller stå när du tar kapslarna. Då minskar risken för att de ska fastna i matstrupen och orsaka skador.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

Det är vanligt att ta läkemedlet två gånger om dagen. Behandlingstiden varierar beroende på vilken sjukdom du behandlas för. Vid till exempel akne brukar behandlingen pågå under flera månader.

Om du har glömt en dos

Om du har glömt en dos ska du ta den så fort du kommer ihåg det. Men om det är mindre än halva tiden kvar till nästa dos är det bättre att hoppa över den glömda dosen, och sedan fortsätta som vanligt.

Att tänka på när du använder lymecyklin

Lymecyklin bör inte ges till barn under 8 år eftersom det verksamma ämnet kan tas upp av det växande skelettet och missfärga tandemaljen.

När du tar lymecyklin kan huden i sällsynta fall bli mer känslig för solljus. Det kan finnas risk för kraftiga hudreaktioner om du utsätts för starkt solljus. Undvik därför starkt solljus och solning, även i solarium, under behandlingstiden. Ibland ordinerar läkaren ett uppehåll i behandlingen under sommaren.

Förutom vid aknebehandling är det viktigt att inte avbryta behandlingen även om besvären har gått över. Om du slutar för tidigt kan några bakterier överleva och börja föröka sig. Infektionen kan då komma tillbaka.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Lymecyklin kan påverka eller påverkas av många andra läkemedel. Det är därför mycket viktigt att berätta för läkaren vilka andra läkemedel eller naturläkemedel du använder innan du tar lymecyklin.

Följande läkemedel ska du inte ta vid samma tidpunkt som lymecyklin, men du kan ta dem med en viss tids mellanrum:

  • Ta lymecyklin minst 3 timmar före eller efter läkemedel mot halsbränna och sura uppstötningar, till exempel Novalucol, Rennie och Andapsin.
  • Ta läkemedel som innehåller järn minst 3 timmar före eller 2 timmar efter lymecyklin.
  • Ta läkemedel som innehåller kalcium minst 2 timmar före eller efter lymecyklin.

Biverkningar

En del personer kan få magbesvär, till exempel må illa, få ont i magen eller lös avföring. Vissa kan få ont i huvudet.

När du behandlas för en infektion kan det hända att du får hudutslag. Denna typ av utslag är ofta lindriga och kan bero på infektionen eller vara en biverkan av läkemedlet. Men om du får nässelutslag, stark klåda, feber eller ansiktssvullnad ska du avbryta behandlingen och ta kontakt med läkare. Samma sak gäller om du får långvarig eller svår diarré.

När du behandlas med antibiotika påverkas den normala bakteriefloran i underlivet. Det kan ibland orsaka en svampinfektion hos kvinnor. Symtomen är bland annat klåda, rodnad och en vitaktig flytning.

Graviditet och amning

Lymecyklin påverkar fostret, bland annat genom att det lagras inuti det växande skelettet. Du bör därför inte använda läkemedlet under den sista hälften av graviditeten om det inte är absolut nödvändigt.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken och kan påverka barnet.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden