Loratadin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet loratadin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Clarityn
  • Loratadin Actavis
  • Loratadin Apofri
  • Loratadin HEXAL
  • Loratadin Orifarm
  • Loratadin ratiopharm
  • Loratadin Sandoz.

Vad är loratadin?

Loratadin används mot allergi, till exempel vid pollenallergi.

Läkemedlet lindrar allergiska symtom som rinnande och kliande ögon, nästäppa, rinnsnuva och nysningar. Läkemedlet lindrar även hudreaktionerna vid nässelutslag då du kan få klåda, hudrodnad och svullnader.

Loratadin tillhör läkemedelsgruppen antihistaminer.

I vilka former finns loratadin?

Loratadin finns som

  • tabletter och smälttabletter (munsönderfallande tabletter) i styrkan 10 milligram
  • flytande form i styrkan 1 milligram per milliliter.

Läkemedlet är receptbelagt. Vissa förpackningar av tabletterna kan köpas receptfritt för vuxna och ungdomar över 12 år. Loratadin säljs även under namnet Clarityn och kan då köpas receptfritt för barn över 6 år. Clarityn tabletter kan tas av barn som väger över 30 kilo.

Så här fungerar läkemedlet

När du kommer i kontakt med något som du är allergisk mot frisläpps bland annat ämnet histamin i kroppen. Histamin kan orsaka besvär som till exempel rinnande och kliande ögon, nästäppa, rinnsnuva, klåda och nässelutslag. Det verksamma ämnet i läkemedlet blockerar effekterna av histamin. Då lindras besvären.

De allergiska besvären blir oftast bättre inom en timme efter att du har tagit läkemedlet, och effekten varar i 24 timmar.

Hur tar jag loratadin?

Svälj tabletten med lite vatten.

Lägg smälttabletten i munnen, där den snabbt löses upp. Det går bra att ta smälttabletten med eller utan vatten. Smälttabletterna är mycket fuktkänsliga och ska därför förvaras i folieförpackningen. Ta tabletten direkt efter att den har tagits ur förpackningen.

Om du tar den flytande formen av läkemedlet är det bra att dricka lite vatten efter du har svalt den.

Det kan vara bra att börja behandlingen mot allergiska besvär lite innan du utsätts för det du är allergisk mot. Om du är allergisk mot pollen följ pollenrapporten för att få veta när det är dags att börja ta loratadin. Om du är allergisk mot pälsdjur bör du ta loratadin en timme innan du träffar pälsdjur.

Behandlingen behöver ofta pågå så länge du har besvär.

Kontakta läkare om besvären inte blir bättre inom två veckor.

När du ger läkemedlet till barn

Det kan kan vara svårt att ge läkemedlet till barn. De kan till exempel tycka illa om smaken. Det är oftast inte bra att blanda läkemedlet i välling eller annan dryck som barnet får ofta, eftersom barnet kan få avsmak för drycken. Det är inte heller bra att blanda ut läkemedlet i stora mängder vätska eller mat, eftersom det då finns en risk för att barnet inte får i sig hela dosen.

Flytande läkemedel 

Låt små barn sitta eller halvligga i knät. Använd en doseringsspruta. Spruta sedan ganska långsamt in genom barnets mungipa mot insidan av kinden. Då minskar risken för att barnet ska få läkemedlet i luftstrupen.

Från ettårsåldern kan du prova doseringssked. Risken för att barnet spottar ut läkemedlet minskar om du för skeden långt in i munnen.

Tabletter

Ge tabletten tillsammans med till exempel lite sylt eller banan om barnet har svårt att svälja den. Vissa tabletter kan du krossa och ge med lite sylt för att dölja smaken. Ett glas vatten efteråt hjälper till att skölja ner tabletten.

Läs mer om att ge läkemedel till barn.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Tabletter och smälttabletter

Dosering för vuxna och barn som väger mer än 30 kilo är 1 tablett/smälttablett på 10 milligram en gång om dagen. De ska inte ges till barn under 2 år.

Sirap

En vanlig dosering för vuxna och ungdomar över 12 år är 10 milliliter en gång om dagen.

Barn mellan 6 och 11 år kan få 5 milliliter en gång om dagen.

För barn från 1 till 5 år är en vanlig dosering 2,5 milliliter en gång dagligen.

Om du har glömt att ta läkemedlet ska du fortsätta som vanligt nästa dag. Ta inte någon extra dos.

Att tänka på när du tar loratadin

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer kan till exempel bli dåsiga eller få ont i huvudet.

Läkemedlet kan göra att du blir torr i munnen. Då ökar risken för hål i tänderna. Därför är det extra viktigt att du borstar tänderna noga och använder fluortandkräm. Läs mer om muntorrhet.

Graviditet och amning

Erfarenheten visar att loratadin kan användas vid graviditet och amning.

I bipacksedlarna rekommenderas inte användning under graviditet och amning på grund av begränsad kunskap. Men numera har loratadin använts av ett stort antal gravida kvinnor och inget tyder på att läkemedlet skulle skada barnet. Rådgör med läkare eller barnmorska om du känner dig osäker eller behöver använda mer än enstaka doser.

Andra antihistaminer

Det finns andra läkemedel som innehåller något annat antihistamin. Det kan vara bra att veta så att du inte använder flera antihistaminer samtidigt. Det verksamma ämnet cetirizin och ebastin är exempel på antihistaminer som finns i tabletter och i flytande form. 

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden