Livostin

Läkemedelsinformation

Livostin används mot allergi, till exempel vid pollenallergi. Läkemedlet lindrar allergiska symtom som rinnande och kliande ögon, rinnsnuva och nysningar.

Livostin tillhör en grupp läkemedel som kallas för antihistaminer, och det verksamma ämnet är levokabastin.

Recept och högkostnadsskydd

Livostin finns som nässprej och som ögondroppar i droppflaska. Läkemedlet kan köpas receptfritt.

En del förpackningar av läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet när de skrivs ut på recept. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 300 kronor.

De förpackningar som kan köpas receptfritt ingår inte i högkostnadsskyddet även om de skrivs ut på recept. Det innebär att du betalar hela kostnaden själv.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

När du kommer i kontakt med något som du är allergisk mot frisläpps bland annat ämnet histamin i kroppen. Histamin kan orsaka besvär som till exempel rinnande och kliande ögon, nästäppa och rinnsnuva. Det verksamma ämnet i läkemedlet, levokabastin, blockerar effekten av histamin. Då lindras de besvären.

Effekten kommer oftast inom 15 minuter.

Livostin kan användas vid akuta allergiska besvär, men även för att lindra symtom under en längre tid.

Hur tar jag läkemedlet?

Det kan vara bra att börja behandlingen mot allergiska besvär lite innan du utsätts för det du är allergisk mot. Om du är allergisk mot pollen kan du följa pollenrapporten för att få veta när det är dags att börja ta läkemedlet.

Ögondroppar 
Livostin innehåller konserveringsmedlet bensalkonklorid som kan missfärga mjuka kontaktlinser. Därför ska du ta ut linserna innan du tar dropparna. En kvart efter att du har tagit dropparna kan du sätta in linserna igen.

Skaka flaskan innnan du tar dropparna så att innehållet blandas ordentligt och du får i dig rätt mängd av det verksamma ämnet.

Dra försiktigt ner det nedre ögonlocket när du tar dropparna och droppa sedan en droppe på insidan av det nedre ögonlockets mitt. Blinka ett par gånger för att droppen ska spridas i hela ögat.

Undvik att röra vid ögat eller ögonfransarna med flaskspetsen, för att bakterier inte ska komma in i flaskan.

Ögondropparna ska användas inom en månad efter att flaskan har öppnats.

Om Livostin inte verkar inom några dagar eller om du bara har besvär i ett öga bör du kontakta läkare.

Om du ska använda andra ögondroppar i samma öga ska du ta de olika dropparna med minst 15 minuters mellanrum. Det är för att den andra droppen inte ska spola ut den första.

Nässprej
Skaka flaskan innan du tar sprejen så att innehållet blandas ordentligt och du får i dig rätt mängd av det verksamma ämnet.

Innan du använder en ny flaska med nässprej ska du spreja i luften några gånger, tills det blir en jämn dusch. Om det behövs snyt dig innan du sprejar. Flaskan ska hållas upprätt när du för in den i näsborren. Samtidigt som du sprejar ska du andas in lätt genom näsan.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Ögondroppar
En vanlig dosering för vuxna och barn är 1 droppe i varje öga 2 gånger om dagen. Vid behov kan dropparna tas upp till 4 gånger per dag. Fortsätt att ta dropparna så länge du har besvär av allergi i ögonen.

Nässprej
En vanlig dos för vuxna och barn är 2 sprejningar i varje näsborre 2 gånger om dagen. Fortsätt att ta sprejen så länge du har besvär av allergi i näsan.

Viktigt

Berätta för läkaren om du har någon njursjukdom innan du börjar använda Livostin.

Om Livostin inte verkar inom några dagar eller om du bara har besvär i ett öga bör du kontakta läkare.

Biverkningar

Ögondroppar 
Det kan svida eller kännas lite irriterat i ögat, särskilt just när du droppar i läkemedlet i ögonen.

Nässprej 
Hos en del personer kan näsans slemhinna bli irriterad och en del personer kan till exempel få huvudvärk.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Andra läkemedel som innehåller antihistamin

Det finns andra läkemedel som innehåller antihistamin. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel inom denna läkemedelsgrupp, eftersom du då kan få i dig för mycket antihistamin.

Det finns också tabletter som innehåller antihistamin. De verksamma ämnena cetirizin och loratadin är exempel på antihistaminer som finns som tabletter.

Exempel på andra nässprejer som innehåller antihistamin är

  • Lastin

Exempel på andra ögondroppar som innehåller antihistamin är

  • Emadine
  • Lastin.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden