Kvinnans yttre könsorgan

Olika kvinnors kön ser ut på olika sätt. Storlek och utseende på blygdläpparna, venusberget och klitoris varierar från person till person. Det finns också många varianter på färg, doft och behåring.

Kvinnors könsorgan kan delas upp i inre och yttre könsorgan. Det yttre är de delar som är synliga, som klitoris, blygdläpparna och slidöppningen. Medan de inre består av slidan, livmodern äggledarna och äggstockarna.

Under puberteten växer och utvecklas könet. Färgen på blygdläpparna blir mörkare, och varierar beroende på hudfärg och pigment i övrigt. De inre blygdläpparna kan växa så att de syns utanför de yttre, och även klitoris växer.

Vid könsstympning, ibland kallat kvinnlig omskärelse, kan delar av det yttre könsorganet vara borttaget eller på andra sätt förändrat. Till exempel kan hela eller delar av klitoris, de inre eller yttre blygdläpparna ha tagits bort, eller sytts ihop.

Venusberget

Den mjuka, håriga kullen nedan för magen kallas venusberget. Den består av fettväv och täcker blygdbenet, som är en del av bäckenet.

De yttre blygdläpparna

De yttre blygdläpparna sträcker sig från venusberget och slutar några centimeter framför ändtarmsöppningen. De är täckta med hår på utsidan och huden på insidan är tunn. De yttre blygdläpparna består av fettväv, svällkroppsvävnad och talgkörtlar som producerar talgfett.

När man blir sexuellt upphetsad sväller blygdläpparna och blir extra känsliga för beröring.

De inre blygdläpparna

De inre blygdläpparna sitter innanför de yttre blygdläpparna. För att skydda slidan ligger de som ett lock över varandra, och består av hud och slemhinneveck.

De inre blygdläpparna innehåller svällkroppsvävnad och talgkörtlar som producerar ett fett som håller slidöppningen mjuk.

Storleken på de inre blygdläpparna kan variera. Den ena kan vara större än den andra, och en eller båda kan sticka ut utanför de yttre blygdläpparna. Även färgen på de inre blygdläpparna kan se olika ut hos olika kvinnor.

Klitoris

Precis där de inre blygdläpparna möts, framför urinröret, sitter den synliga delen av klitoris. Ibland också kallad för klitoris ollon. Klitoris består förutom av ollonet också av ett skaft och två skänklar som ligger dolda under huden. I sin helhet är en klitoris omkring tio centimeter lång.

Runt klitoris ollon finns skyddande hud som kallas klitorishuvan. Klitoris är fylld med blodkärl, svällkroppsvävnad och många känselnerver.

Ingen annan del av kroppen har lika stor koncentration av nervändar som klitoris. Det gör området väldigt känsligt. Därför är smekningar på och runt omkring klitoris ofta mycket skönt, och för många det enklaste sättet att få orgasm. När man blir sexuellt upphetsad fylls klitoris med blod och sväller.

Men eftersom klitoris är känsligt för beröring kan det ibland göra ont om man vidrör klitoris ollon för hårt.

Slidöppningen

Ingången till slidan finns mellan de inre blygdläpparna bakom urinrörets mynning och sträcker sig en centimeter upp i slidan. På var sin sida om ingången till slidan mynnar gångar från slemproducerande körtlar, Bartholins körtlar, vars uppgift är att hålla slemhinnan fuktig och att smörja extra vid sexuell upphetsning.

Formen på slidöppningen kan vara lite oregelbunden, och öppningens kant kan vara lite veckig eller flikig. Det är det här som felaktigt ibland kallas för mödomshinna, och är egentligen bara den öppning där slidans yttre del övergår i den inre delen av slidan. Någon hinna som täcker slidöppningen finns inte, utan är bara en myt.

Utforska sig själv

Om man inte vet hur ens eget kön ser ut kan man undersöka sig själv med hjälp av en spegel. Genom att lägga en spegel på golvet och sätta sig på huk över den ser man hela sitt kön.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden