Kvinnans inre könsorgan

Kvinnans könsorgan brukar delas upp i inre och yttre könsorgan. Det yttre är den del som är synlig. Det inre omfattar bland annat slidan, livmodern och äggstockarna. Efter puberteten och fram till klimakteriet släpper äggstockarna ifrån sig ett eller ett par ägg varje månad. Två veckor senare får kvinnan mens.

Slidan

Slidan eller vaginan är en knappt tio centimeter lång kanal som förbinder livmoderhalsen med de yttre könsorganen. Slemhinneväggen är omgiven av tjocka muskellager och har rikligt med blodkärl som fylls när du blir sexuellt upphetsad. Slidan är mycket elastisk och kan bli större och längre när du blir upphetsad eller när du föder barn.

De flesta känselkropparna finns i området närmast slidmynningen. Några centimeter in i slidan, på den främre väggen mot magen, upplever en del även ett känslig område som ibland kallas för g-punkten. Stimulans där kan ge en stark sexuell njutning eftersom klitoris inre delar finns innanför.

Efter klimakteriet kan slidan bli tunn och skör på grund av östrogenbrist. Det kan leda till smärta och blödning vid samlag. Med hjälp av östrogenkräm går det dock att stärka slidans slemhinna.

Livmodern

Livmodern är ett päronformat muskelrikt hålrum som består av livmoderhalsen och livmoderkroppen. Livmoderhalsen mynnar ut i slidan och den delen kallas livmodertappen. Livmoderhalsen består av slemproducerande körtlar som bildar det som kallas flytning och som håller slidan fuktig, syrlig och ren. Livmoderkroppen är stor som ett hönsägg, men vid en graviditet tänjs den ut successivt för att så småningom rymma ett fullt utvecklat barn.

Varje månad förbereder sig livmoderns slemhinna för att ta emot ett befruktat ägg. Om det inte sker någon befruktning stöts delar av den blodfyllda slemhinnan ut två veckor senare. Det är det vi kallar menstruation.

Äggledarna

Äggledarna går som två armar från övre delen av livmodern. Vid äggledarna sitter en flikig ända som påminner om en hand. Med svepande rörelser fångar äggledarna upp ägg från äggstockarna. Vid befruktning transporterar äggledarna spermier till ägget. Det eventuellt befruktade ägget förs sedan vidare till livmodern. Äggets transport tar tre till fyra dagar.

Infektioner som leder till äggledarinfektion, till exempel klamydia, kan ibland leda till sammanväxningar i äggledarna och kan försvåra chansen att bli gravid. Det är därför viktigt att alltid använda kondom vid sexuellt umgänge, om det finns risk för infektion. Gå och testa dig så snart som möjligt om du har utsatt dig för smittrisk.

Äggstockarna

Längst ut vid äggledarnas mynning sitter äggstockarna, en på varje sida om livmodern. Äggstockarna innehåller kvinnans samtliga (ungefär 400 000) äggceller. De är färdiga redan från födseln. Bara 400 av alla dessa kommer sedan att bli färdiga ägg. Ett eller ett par ägg släpps varje månad från äggstocken under kvinnans fruktsamma år. I äggstockarna bildas också könshormonet östrogen samt gulkroppshormon.

Sök vård

Sök vård på en vårdcentral, gynekologmottagning, sex- och samlevnadsmottagning, barnmorskemottagning eller ungdomsmottagning om du har problem med underlivet.

 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden