Kloramfenikol

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet kloramfenikol finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Kloramfenikol CCS
  • Kloramfenikol Santen.

Vad är kloramfenikol?

Kloramfenikol är ett ögonläkemedel som används vid olika typer av infektioner som orsakas av bakterier. Kloramfenikol tillhör läkemedelsgruppen antibiotika.

I vilka former finns kloramfenikol?

Kloramfenikol finns som

  • ögondroppar
  • ögonsalva.

Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar kloramfenikol

Kloramfenikol motverkar infektion genom att hindra bakterierna från att föröka sig.

Hur använder jag kloramfenikol?

Tvätta händerna både före och efter användning av läkemedlet.

Ögonsalva

Dra försiktigt ner det nedre ögonlocket och tryck försiktigt ut salvan mellan nedre ögonlocket och ögat. Undvik att röra vid ögat eller ögonfransarna med tubspetsen för att förhindra att bakterier kommer in i tuben.

Första gången tuben används kan det hända att det som först trycks ut av salvan är flytande. Använd inte detta utan tryck tills det kommer fast salva.

Läkemedlet ska användas inom fyra veckor efter att tuben har öppnats.

Ögondroppar i droppflaska

När du tar dropparna drar du försiktigt ner det nedre ögonlocket och droppar sedan en droppe på insidan av det nedre ögonlockets mitt. För att droppen ska spridas i hela ögat kan du blinka ett par gånger.

Tryck lätt på flaskan när du ska droppa.

Undvik att röra vid ögat eller ögonfransarna med flaskspetsen, för att bakterier inte ska komma in i flaskan.

Läkemedlet i droppflaska innehåller konserveringsmedlet bensalkonklorid som kan missfärga mjuka kontaktlinser. Därför ska du ta ut linserna innan du tar läkemedlet. En kvart efter att du har tagit dropparna kan du sätta in linserna igen. Om du har mjuka kontaktlinser kan du använda endosbehållarna i stället. De innehåller inget konserveringsmedel.

Läkemedlet ska användas inom fyra veckor efter att flaskan har öppnats.

Ögondroppar i endosbehållare

När du tar dropparna drar du försiktigt ner det nedre ögonlocket och droppar sedan en droppe på insidan av det nedre ögonlockets mitt. För att droppen ska spridas i hela ögat kan du blinka ett par gånger.

Endosbehållaren öppnas genom att vingen vrids av. Använd ögondropparna direkt efter att du har vridit av vingen. En endosbehållare räcker till båda ögonen och kasta behållaren när du använt den.

Oöppnade endosbehållare i ett öppnat kuvert är hållbara i tre månader om de förvaras i sin ytterkartong. Om de inte förvaras i ytterkartongen är de hållbara i en månad.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

Ögonsalva

En vanlig dosering är en liten mängd salva, var tredje timme under den tid du är vaken.

Ögondroppar

En vanlig dosering för vuxna är 1 droppe var 3:e timme eller oftare under de första två-tre dagarna, därefter 1 droppe var fjärde till var sjätte timme.

För att vara säker på att inga bakterier ska överleva och orsaka en ny infektion, bör du fortsätta med behandlingen i två dygn efter att besvären har försvunnit.

Att tänka på när du använder kloramfenikol

För att minska risken för skador på hornhinnan bör du inte använda kontaktlinser när du har ögoninfektion.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

Det är ovanligt att få biverkningar av läkemedlet.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om läkemedlet vid graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken och kan påverka barnet.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden