Klåda i ändtarmsöppningen

Klåda i ändtarmsöppningen är ganska vanligt och kan ha flera olika orsaker. En vanlig orsak är att det finns lite avföring kvar på huden runt ändtarmsöppningen. Hemorrojder kan vara en anledning till att det blir svårare att hålla rent. Du kan också få klåda om du tvättar dig alltför intensivt runt ändtarmsöppningen, eftersom huden då kan bli irriterad.

Andra orsaker till klåda i ändtarmsöppningen kan vara springmask, eksem eller en svampinfektion. Springmaskar är vita, ungefär en centimeter långa och tunna som sytråd. Det är allra vanligast att barn får springmask, men man kan få det i alla åldrar.

När ska jag söka vård?

De allra flesta behöver inte söka vård för klåda i ändtarmsöppningen. Men om besvären inte går över på ett par veckor kan du kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Vad kan jag göra själv?

För att hålla rent i ändtarmsöppningen om du har tillfällig klåda kan du pröva att tvätta med en mild, oparfymerad tvål eller bara med vatten. Du kan också använda en mjukgörande kräm som du kan köpa på apotek. Du ska inte tvätta dig för ofta runt ändtarmsöppningen, en grundregel kan vara en gång per dag. 

Behandling med receptfria läkemedel

Det finns receptfria läkemedel som hjälper om du till exempel har hemorrojder eller sprickor i ändtarmsöppningen.

För att bli av med springmask behöver du behandlas med läkemedel som går att köpa receptfritt.

Du kan fråga apotekspersonalen om råd.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden